Tite: Hvala narodima Brazila i Kolumbije

Fudbal 26. jan 201717:24 > 17:25
Mike Ehrmann/Getty Images

Prijateljska utakmica humanitarnog karaktera između Brazila i Kolumbije, odigrana na „Engehao“ stadionu, a u cilju prikupljanja novčanih sredstava za Šapekoense, završena je rezultatom 1-0. U strelce se upisao Dudu.

Meč je organizovan posle avionske nesreće u kojoj je život izgubila 71 osoba, od kojih 19 igrača Šapekoensea, kao i njihov trener Kajo Junior. Ekipa je bila na putu za Medeljin gde je trebalo da odigraju prvu finalnu utakmicu na „ Copa Sudamericana“ turniru protiv Atletiko Nasionala. Preživelo je samo šest osoba, od kojih tri igrača ovog kluba.

Od prava na televizijski prenos prikupljeno je 1.2 miliona dolara koji će, pored novca prikupljenog od prodatih karata, biti uplaćeni porodicama preminulih u avionskoj nesreći.

Zbog toga, Tite nije bio zabrinut zbog rezultata, već je akcenat stavio na solidarnost koju su pokazale obe nacije.

Na konferenciji za medije održanoj po završetku utakmice rekao je:

“Ono što je bitno je gest, ne rezultat. Kao ljudsko biće, voleo bih da je bilo nerešeno. Izražavam zahvalnost narodu Kolumbije, narodu Brazila, Šapekoensea, klubovima. Ono što me najmanje zanima je rezultat. Ova utakmica ima humani a ne takmičarski karakter“.

Tri preživela igrača Šapekoensea Alan Rušel, Džekson Folman i Neto, pozvani su na teren pre nego što je meč startovao.

Robinjo, koji je Netov nekadašnji saigrač iz Santosa, otkrio je to da ga je razgovor sa njim skoro rasplakao:

“Veoma je teško. Preživeli su prošli kroz vrlo težak period. Neto koji je jedan od preživelih je moj blizak prijatelj. Pošto smo pricali 10, 15 minuta, osetio sam da sam na ivici suza. Pored toga što smo igrači, mi smo na prvom mestu ljudska bića i svi želimo da budemo zdravi, to je najbitnije od svega“, zaključuje brazilski reprezentativac.