Muslin: Samo reči hvale, a napredak uz dobar trening

Fudbal 01. feb 201715:23 > 15:25
Srdjan Stevanovic, Getty Images

Po povratku iz San Dijega, selektor fudbalske reprezentacije srbije Slavoljub Muslin održao je konferenciju za štampu. Reprezentacija Srbije sastavljena od igrača iz Superlige odigrala je meč bez golova sa selekcijom SAD.

„Igrači iz naše lige su se pokazali dobro, ne samo zbog rezultata, koji je mogao da bude i drugačiji. Važno je da su ti igrači videli visoki nivo, za njih imam samo reči hvale. Najvažnije je da steknu iskustvo kako bi došli do A tima, a ja im čestitam na ponašanju, disciplini i zalaganju“, rekao je Muslin na konferenciji za novinare u Beogradu.

Muslin ipak kaže da još uvek ne može da kaže ko će od igrača koji su dobili priliku u San Dijegu konkurisati za prvi tim.

„Igrač može da napreduje samo dobrim treningom i kvalitetnim utakmicama koje igra svake nedelje. Naša liga nije jaka i ne igraju se kvalitetne utakmice svake nedelje. Ali, mi nemamo drugog izbora od ovih igrača iz Superlige, oni su perspektiva. Takođe tu je i činjenica da klubovi ne igraju u evropskim takmičenjima, to nije ništa novo. Svi sadašnji A reprezentativci su to postali kada su otišli u inostranstvo. Jedini način da domaći igrači napreduju su ovakve utakmice“, naveo je Muslin.

Takođe, Muslin nije hteo da imenuje igrače za koje smatra da su nadmašili njegova očekivanja na meču sa SAD.

„Trebaju nam ovakva okupljanja, svim klubovima ćemo poslati plan rada, kako smo radili i potrebna nam je saradnja. Želimo i sa trenerima da razmenimo iskustva, a pokušaćemo uz odobrenja klubova na proleće da se okupimo još jednom ili dva puta. U San Dijegu se video napredak, a radili smo zajedno samo pet dana“, rekao je selektor Srbije.

Muslin je umesto kometara na transfere srpskih fudbalera u januarskom prelaznom roku rekao da je najvažnije da igrači igraju u svojim klubovima.

„Branislav Ivanović me je dva dana pre potpisa obavestio da prelazi u Zenit. Ako će igrati to je dobro za njega i za reprezentaciju. Luka Milivojević je iz Olimpijakosa prešao u Englesku (Kristal Palas) i to je jača liga, a Lazar Marković je odigrao dve utakmice za Hal“, rekao je on.

Na konferenciji se novinarima obratio i sportski direktor Fudbalskog saveza Srbije, Goran Bunjevčević koji je objasnio da je meč i turneja u SAD odličan pokazatelj kako da se ubuduće organizuju i planiraju slični mečevi.

Bunjevčević kaže da su već u toku pregovori sa Češkom i Katarom, kao i da se razmatra mogućnost da neki od tih duela budu odigrani u Srbiji, ali je i napomenuo da FSS uvek mora da vodi računa o tome koliko može da zaradi na gostovanjima.

Dodao je da su predstavnici FSS u Americi razgovarali sa tamošnjim kolegama o edukaciji i stvarima vezanim za struku i da će se buduća saradnja uglavnom na tome zasnivati.

Bunjevčević je najavio i planiranje strategije centra za edukaciju koji bi predvodio profesor Aleksandar Janković i u okviru koga bi bili održavani različiti kursevi za trenere i menadžere.

„Biće kurseva jer su naši treneri godinama unazad i decenijama bili maknuti u stranu, treneri su bili pomoćno osoblje u klubovima i to je jedan od razloga zbog kojeg nemamo rezultate“, rekao je Bunjevčević koji je najavio i izbore za selektore mlađih selekcija nakon što je Ilija Stolica preuzeo Voždovac, a Nenad Lalatović Čukarički, a u januaru je počelo da važi pravilo da selektori ne mogu istovremeno imati i trenerski angažman u klubovima.

„Pregovaramo sa potencijalnim kandidatima i što pre ćemo izaći sa predlogom. Važno je da selektor mlade reprezentacije bude u dobrim odnosima sa selektorom A tima, kao što je to bio Tomislav Sivić. Teško je odlučiti, da li da to bude iskusan ili mlad stručnjak. On mora da radi u skladu sa vizijom sportskog sektora Saveza. Mnogo je poziva, svi imaju svoje kandidate“, zaključio je Bunjevčević.