Aleksis: Junajted san, fudbal strast, trofeji cilj

Fudbal 22. jan 201821:50 > 21:55
Nils Petter Nilsson/Ombrello/Getty Image

Čileanska fudbalska zvezda Aleksis Sančes obratila se javnosti prvi put posle potpisivanja ugovora sa Mančester Junajtedom. Aleksis je u ponedeljak stigao na Old Traford u zamenu za Henrika Mhitarjana.

„Od kad sam bio dečak sanjao sam da igram za Junajted, i to ne pričam zato što sam sad ovde i što sam potpisao za klub. Svojevremeno sam o tome pričao sa ser Aleksom Fergusonom, pričali smo 20 minuta, i priznao sam mu da mi je to san. Ovo je veliki i moćan klub, najveći u Engleskoj, kada sam obukao dres i pogledao u grb malo sam se naježio. Pogled na te crvene dresove me je uvek motivisao, to vam govorim iz srca“.

Posle tri i po sezone u Londonu, gde mu je FA kup bio najveći trofej, Čileanac ima ogromne ambicije sa novim klubom.

„Mislim da ovakav klub može da osvoji sve. Grb to govori, ovo je jedan od najvećih klubova na svetu. Meni je cilj da ovde osvojim Premijer ligu, Ligu šampiona, šta god da se pojavi na putu“.

Jedan od ključnih faktora u dolasku baš na Old Traford bio je Žoze Murinjo, sa čijim timovima se Čileanac susretao još u Italiji i Španiji.

„Rekao mi je da je za klub važno da ja dođem, a takav sam utisak stekao i u kontaktu sa ostalima u klubu i zato što su mi dali sedmicu. Igračima je bitno da se osećaju važnima i voljenima u klubu. To je jedna od stvari koje su me privukle ovde, uz menadžera, koji je osvojio sve u Italiji, pa u Španiji, i uvek voli da osvoji sve“.

Sančes je u Junajtedu dobio najslavniji dres, koji još od dana Džordža Besta i Brajana Robsona nose klupski heroji i velike zvezde.

„Kada su mi pobrojali sve koji su nosili sedmicu, Kantonu, Kristijana, Bekama, odmah vam se u glavi stvori slika kako podižete trofeje u Ligi šampiona i Premijer ligi. Daću sve da pomognem timu da se ti snovi ostvare“.

Jedinstvo u svlačionici je bitan faktor u razvoju kluba, a ,murinjo je često isticao da nije prečesto imao tako dobre odnose kao na Old Trafordu.

„Mislim da je za osvajanje trofeja važno da se osećamo i ponašamo kao porodica u svlačionici. U Barseloni je bilo tako i uzeli smo mnogo trofeja. Takođe, mislim da klub mora stalno da se pojačava, da dovodi nove igrače, i verujem da sam zato i ja stigao ovde. Daću sve od sebe, trudiću se i boriti, daću sve za tim“.

Želja za pobedom je jedna od najuočljivijih i najvažnijih osobina čileanske zvezde.

„Ja sam igrač koji želi da osvoji sve. Vrlo profesionalno pristupam obavezama. Živim za fudbal. Volim fudbal, jer on u meni budi strast. Naporno treniram svakog dana i uvek gledam šta je bilo dobro, a gde mogu da se popravim. Volim da igram po levoj strani ili kroz sredinu, ali budimo realni, sve dok igram fudbal, sve je dobro“.

Aleksis Sančes postao je prvi Čileanac koji je ikada postao član Mančester Junajteda.

„Dosta mi to znači, rekoh već da je igranje za Mančester Junajted san, prosto ne umem da izmerim koliko je to bitno. Znam da me u Čileu prate pažljivo i zahvalan sam im na tome. I dalje se sećam partija fudbala sa drugarima kod kuće i tako se osećam, i zato je fudbal sjajan. Ne pratim previše šta se dešava na društvenim medijima, usrećuje me igranje fudbala. Mama mi je uvek govorila da uživam u fudbalu, jer to radim bolje nego bilo šta drugo“.