Đorđević: Ne mogu NBA i EL da nam određuju sastav

Fudbal 28. feb 201820:13 > 20:15
Alex Grimm/Getty Images

Trener košarkaša Bajerna i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Saša Đorđević za radio Marku govorio je o terminima FIBA.

„To je vrlo složena tema i teško da može da stane u 5-10 minuta razgovora. Sve dolazi od vašeg predsednika Horhea Garbahose, koji se povredio igrajući za ekipu Toronta, a takođe je želeo da nastupa i za selekciju Španije. To je bila velika želja , a franšiza je odlučila da ga pusti na leto. Svaki NBA tim želi da ima sve igrače na raspolaganju i to je je uvek problem“, počeo je priču Đorđević i dodao:

„NBA postavlja uslove i gura FIBA da uzme Evroligu pod svoje okrilje. Zato je nastala FIBA Liga šampiona. Ovaj utiče na sve klubove. Timovi su povređeni jer je FIBA započela Hladni rat tako što je stavila mač pod grkljan Evroligi“.

Zbog toga što klubovi ne dopuštaju igračima da igraju za reprezentacije svojih zemalja, dolazimo dotle da za nacionalne timove ne igraju najbolji igrači i to je problem koji traje već duže vreme.

„Želimo da najbolji igrači igraju za reprezentacije. Na taj način se diže popularnost košarke kroz reprezentativne utakmice. Uspeh nacionalnih timova raste kada su oni najbolji na terenu. Mi treneri ne možemo da računamo na najbolje igrače zato što oni igraju za NBA ili Evroligu. Imamo ljude sa velikim srcem, ali oni nisu najbolji. Oni pokazuju ljubav prema svojoj zemlji, ali utakmice nisu uvek najbolje“.

Novinare je zanimalo ko bi mogao da donese rešenje.

„Predsednici košarkaških saveza. Oni treba da se sednu i da se dogovore oko svega. Sjajni igrači poput Andreja Kirilenka (Rusija), Horhe Garbahosa (Španija), Saša Danilović (Srbija), Stojan Vranković (Hrvatska), Rašo Nesterović (Slovenija), Hido Turkoglu (Turska) treba da sednu zajedno. To federacije žele i tako mora da bude“, zaključio je Đorđević.