Terzić: Srbija ni na koji način neće bojkotovati SP u Rusiji

Fudbal 22. mar 201809:42 > 09:47
Srdjan Stevanovic, Getty Images

Rukovodstvo Republike Srbije je protiv bojkota Svetskog prvenstva u fudbalu ovog leta i nijednog trenutka učešće "orlova" nije se dovodilo u pitanje, izjavio je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić.

Ranije su neke evropske zemlje, uključujući Englesku, Island i Poljsku, odgovorile na poziv na bojkot tako što u Rusiju neće poslati svoje zvanične predstavnike.

Vlada Velike Britanije i članovi kraljevske porodice neće prisustvovati Mondijalu, a kao razlog naveli su trovanje bivšeg špijuna ruskim nervnim agensom, dok je učešće fudbalske reprezentacije i dalje neizvesno. Navodno, Tereza Mej mogla bi da utiče na članove EU da bojkotuju SP ovog leta.

„Srbija uopšte ne razmatra bojkot Svetskog kupa u Rusiji iz dva razloga. Prvo, Rusija i Srbija su istorijski povezane gotovo 200 godina prijateljskim i bratskim odnosima. Drugo, Srbiji je velika čast da učestvuje na takvom turniru kao što je Svetsko prvenstvo u Rusiji. Srpska reprezentacija će igrati utakmice u Samari, Jekaterinburgu i Moskvi. Naravno, glavni susret za nas će biti u Moskvi jer će naša ekipa igrati sa Brazilom. Ne treba da se mešaju sport i politika kao što neki to pokušavaju da urade poslednjih godina. Srbija će svakako imati predstavnika na otvaranju prvenstva,“ izjavio je Terzić za „Izvestiju“.

Mondijal će biti održan od 14. juna do 15. jula u 11 gradova u Rusiji.