Mandžukić se oprostio od reprezentacije

Fudbal 14. avg 201814:06 > 14:07
Getty Images/Dennis Grombkowski

Drugi najbolji strelac hrvatske reprezentacije u istoriji, Mario Mandžukić, odlučio j da se oprosti od dresa Vatrenih posle osvojene srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Mandžukićevo emotivno obraćanje javnosti i navijačima koje je objavljeno na stranicama HNS-a prenosimo u celosti:

Dragi navijači,

uvek sam više voleo da govorim na terenu nego van njega.

Stoga mi i ove reči dolaze malo teže nego što mi je bilo uklizati protivniku ili istrčati sprint u 120. minutu. Teže, jer znam koliko radosti mi donose sva okupljanja, utakmice i pobede. Teže, jer znam da je slušanje „Lijepe naše“ pre utakmice najveća emocija. Teže, jer znam kakva je čast obući hrvatski dres i predstavljati svoju zemlju. Teže, jer znam da je ovo konačno i da nakon ovih reči više nema povratka.

Pa ipak, znam da je vreme baš za te reči…

Opraštam se od hrvatske reprezentacije.

Koliko god me srebro napunilo novom energijom, ujedno mi je olakšalo ovu nemoguće tešku odluku. Doživeli smo svoj san, napravili istorijski uspeh i pritom osetili neverojatnu ljubav navijača. Tih mesec dana, kao i dočeci u Zagrebu, Slavonskom Brodu i celoj Hrvatskoj, ostaće najvažnija uspomena moje karijere. Bilo je to najljepše putovanje s reprezentacijom i najdraži povratak kući. Presrećan sam, ispunjen i do neba ponosan na to srebro koje smo kovali godinama, kroz puno muke, truda, rada, razočaranja i teških trenutaka.

Nema idealnog trenutka za odlazak. Da možemo, verujem da bismo svi nastupali za Hrvatsku dok smo živi jer većeg ponosa nema. No, osećam da je za mene taj trenutak sada. Da sam dao najbolje od sebe, da sam dao doprinos najvećem uspehu hrvatskog nogometa.

Pre 14 godina, prvi put sam kao juniorski reprezentativac obukao sveti dres. Od tada sam upoznao, igrao i radio s puno odličnih saigrača, selektora, trenera i ljudi oko reprezentacije. Svi smo imali isti cilj – dati sve za uspeh Hrvatske. Zahvaljujem svima, jer je svako na neki način ostavio trag u mojoj karijeri. Na tom putu sa mnom su uvek bili moji najbliži, kojima zahvaljujem na velikoj podršci.

I na kraju, hvala navijačima.

Niko od nas nije savršen. Promašivao sam prilike, gubio lopte ili loše dodavao.

No, uvek sam dao sve od sebe i ostavio srce na terenu. Hvala vam što ste to prepoznali i bili uz mene i reprezentaciju.

Od danas, moje je mesto s vama – među najvernijim navijačima Hrvatske.

Voli vas Mandžo