Platini: Izbor nikad lakši – Zlatna lopta Varanu

Fudbal 31. okt 201806:35 > 06:39
Matthias Hangst, Bongarts

Nekadašnji francuski reprezentativac, a kasnije predsednik UEFA, Mišel Platini izjavio je da Zlatna lopta koju dodeljuje Frans fudbal treba da pripadne defanzivcu selekcije Francuske i madridskog Reala Rafaelu Varanu.

Trostruki uzastopni osvajač tog priznanja (1983, 1984, 1985) izneo je nekoliko razloga za takvu tvrdnju, a oni se, pre svega, tiču rezultata koje je Varan ostvario sa Galskim petlovima i Kraljevskim klubom.

Jedini igrač koji je u 2018. osvojio i Ligu šampiona sa klubom i Mundijal sa reprezentacijom je Varan. Poslednjih sezona vodila se polemika da li je bolji Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo, međutim, ove godine Varan može da se podiči titulama evropskog i svetskog šampiona, na klupskom i reprezentativnom nivou, za razliku od pomenute dvojice. Mislim da izbor za dobitnika Zlatne lopte nikad nije bio lakši. Svakako, to mora da bude Francuz“, poručio je Platini za RMC Monte Karlo i dodao:

Rezultati su jedino objektivno merilo, dok je sve ostalo subjektivni utisak. Svako od nas ima određeno mišljenje od Antoanu Grizmanu, Kilijanu Mbapeu, Olivijeu Žiruu, Ugu Lorisu ili Luki Modriću, ali jedini koji je osvojio sve jeste Varan„.

Platini je podsetio i da to ne bi bio prvi put da defanzivac osvaja Zlatnu loptu pošto se isto dogodilo i 2006. kada je Fabio Kanavaro osvojio prestižnu nagradu.

Priznanje za najboljeg fudbalera sveta Frans fudbal će dodeliti trećeg decembra. Podsetimo, u prethodnoj deceniji ono je pripadalo samo Lionelu Mesiju i Kristijanu Ronaldu.