Sud ponovo odbio Juve – titula iz 2006. ostaje Interova

Fudbal 13. dec 201817:00 > 17:05
Getty Images/Getty Images

Vrhovni kasacioni sud odbio je žalbu Juventusa na odluku o dodeli titule iz 2006. godine Interu i odlučio da je to bilo sportsko pitanje.

‘Staroj dami’ su oduzete titule u sezonama 2004/05 i 2005/06 zbog skandala „Kalčopoli“, što je dovelo do izbacivanja torinskog kluba u Seriju B.

Druga od te dve titule je kontroverzno dodeljena Interu, kojeg je 2011. godine tužilaštvo optužilo za slične prekršaje zbog čega je Juventus izbačen u niži rang. ‘Stara dama’ je zbog toga tražila da ‘Nerazurima’ bude oduzeta titula, ali je Fudbalska federacija Italije odbila da donese odluku jer je prošlo mnogo vremena.

Torinski klub je potom podneo žalbu Državnom sudu, ali je odlučeno da to telo nema nadležnost nad sportskim oranizacijama. Usledila je žalba Vrhovnom kasacionom sudu, ali je ona odbačena u četvrtak.

Sud je potvrdio da slučaj potpada pod nadležnost sportskog pravosuđa i da bi u slučaju da neki spoljni sud donese odluku po tom pitanju unizilo princip autonomije sportskog sistema.

Vrhovni kasacioni sud ne ispituje činjenice slučaja, već samo može da tumači relevantan zakon, što je u ovom slučaju da potvrdi raniju predusu da građanski sudovi nemaju nadležnost nad sportskim sporovima.

S obzirom da je Vrhovni kasacioni sud najviša instanca za žale u italijanskom pravosuđu, čini se da je Juventus ostao bez poslednje opcije da se postara da titula ne ostane Interova.