Pele: Plavi fantom Benks više od magičnog golmana

Fudbal 12. feb 201916:43 > 17:12
Clive Mason, Getty Images Sport

U utorak je u 82. godini preminuo legendarni engleski golman Gordon Benks, a jedan od prvih koji se oprostio od sjajnog čuvara mreže bio je slavni Pele.

Legendarni engleski golman i još slavniji brazilski napadač su bili rivali na Svetskom prvenstvu 1970. godine u Meksiku, kada je Benks načinio nešto što su odmah mnogi prozvali „odbranom veka“. Pele je šutirao glavom, a kada su svi očekivali loptu u mreži, Benks se maestralno izvio i panterskim skokom izbio loptu u korner. 

Dvojica fudbalera su tako zauvek ostala povezana u ovoj odbrani, ali je Pele posle vesti o smrti svog rivala na terenu i prijatelja van njega istakao da je Benks bio mnogo više od sjajnog golmana.

„Za mnoge je sećanje na Gordona Benksa uslovljeno odbranom, kojom je zaustavio moj šut 1970. godine. Razumem zašto je to tako, to je bila jedna od najboljih odbrana koju sam video. I u mečevima u kojima sam igrao, kao i u hiljadama kasnije koje sam pratio tokom života. Kada ste fudbaler tačno znate kakav šut ste uputili, a ja sam tu loptu zahvatio glavom tačno onako kako sam želeo. Tačno je išla gde sam hteo i već sam se spremio za slavlje. Ali se onda pojavio Benks, kao neki plavi fantom, tako bih ga opisao. Došao je niotkuda i uradio je nešto što sam mislio da je nemoguće. Moj udarac je zaustavio i loptu odbacio gore, preko gola. Nisam mogao da verujem šta se dogodilo, čak i sada kada pogledam taj snimak ne mogu da verujem. Ne mogu da verujem da se bacio tako daleko i brzo. Postigao sam mnogo golova u karijeri, ali me mnogi ljudi pitaju upravo za tu odbranu. Iako je bila fenomenalna, moje sećanje prema Gordonu nije definisano njome. Definisano je prijateljstvom. Bio je drag i srdačan čovek, koji je mnogo davao drugim ljudima. Drago mi je što je odbranio moj šut, taj čin je bio početak prijateljstva između nas, koje sam uvek čuvao. Kad god smo se sreli, uvek je bilo kao da se nismo ni rastajali. Sa velikom tugom u srcu izražavam saučešće njegovoj porodici, na koju je bio veoma ponosan. Počivaj u miru prijatelju. Da, bio si magičan golman. Ali si takođe bio i mnogo više, bio si divno ljudsko biće“, napisao je Pele povodom smrti Gordona Benksa. 

Pogledajte čuvenu odbranu koja je zauvek spojila Gordona Benksa i Pelea.