Bosnič: Samo kod Fergusona sam bio profesionalac

Fudbal 19. feb 201912:05 > 12:20
Izvor: Getty Image/Renee McKay / Stringer

Nekadašnji golman Mančester Junajteda, Aston Vile, Čelsija i nekoliko australijskih klubova Mark Bosnič u razgovoru za Four-Four-Tu otkrio je mnoge detalje iz svoje burne karijere.

„Kada sam imao 15 godina bio sam sa porodicom na odmoru u tadašnjoj  Jugoslaviji, zemlji odakle su moji roditelji poreklom. Na kraju tog putovanja Alan Vest je pitao moje roditelji da li bismo želeli da odemo u Liverpul na tri dana. Menadžer prvog tima je bio Keni Dalgliš, dok je podmladak vodio Malkolm Kuk. Imao sam tri dana da pokažem šta umem i ispostavilo se da sam svaki kontakt sa loptom pretvorio u zlato. Nakon toga Dalgliš je rekao mom ocu da želi da me zadrži. On mu je odgovorio da mogu da dođem tek za dva meseca, kada mi se završi škola. Tada sam se vratio kući, a sve to je saznao Edi Tomson, koji je vodio reprezentaciju Australije, a koji je školski drug Ser Aleksa Fergusona. On je obavestio Škota, koji me je pozvao da dođem na probu u Mančester Junajted. Posle probne dve nedelje mi je rekao da potpisujem za njih. Tako je sve počelo“.

Međutim, dve godine nakon toga Bosnič je imao problem sa radnom dozvolom, a kako nije mogao da dobije britanski pasoš, uprkos interesovanju brojnih evropskih klubova, rešio je da se vrati u rodnu Australiju, tačnije u Sidnej Junajted, jer sem u Engleskoj nije želeo nigde drugo da igra.

„Ferguson je želeo da me pošalje u Brondi jer je verovao da sam ću odatle kasnije lakše da dobijem radnu dozvolu. Samo sam jednom otišao u posetu tom klubu i sećam se da sam tada razgovara sa Peterom Šmajhelom, ali toliko sam bio fokusiran na Englesku, da sam se radije vratio kući, nego što sam želeo u Dansku“.

Nekadašnji golman se posle samo godinu dana vratio na Ostrvo jer je potpisao za Aston Vilu, čiji dres je nosio narednih sedam godina dok se ponovo nije vratio na Teatar snova.

„U Aston Vili mi je bilo sjajno, ali želeo sam da se vratim u Junajted. Mnogi bi pomislili da je to zbog novca, ali nije tako. Srce me vuklo ka tom klubu. Osećao sam da imao nedovršena posla na Old Trafordu“.

Ipak kada se vratio na golu je broj jedan bio čuveni Šmajhel, kome je on uglavnom bio zamena.

„Došao sam u klub da osvajam trofeje, a u prvoj sezoni sam ih osvojio dva. Kada smo osvojili Interkontinetalni kup, za mene je to bilo ostvarenje dečačkog sna. Znao sam da sa reprezentacijom Australije neću nikada ništa osvojiti, a biti prvi  na svetu sa svojim klubom je neverovatan osećaj. Kada govorimo o Šmajhelu mogu reći da je to jedan o najboljih golmana u istoriji“.

http://sportklub.rs/Fudbal/Fudbal-ostalo/a267333-Junajted-potvrdio-Ser-Aleks-se-vraca-na-Old-Traford.html

Novinare je zanimalo da li je Aleks Ferguson u svojoj biografiji slagao kada je Bosniča nazvao „surovim profesionalcem“ iako je njegova reputacija često dovođenja u pitanje.

„Da ne budem nepošten, kada sve uzmemo u obzir to je laž. On je uvek isticao da ne trpi ništa, ali očigledno da je ipak trpeo. Fergi ne govori o epizodi sa drogom i svim problemima koje sam kasnije imao, kada sam nastupao u drugim klubovima, već misli na period naše saradnje. Aleks Ferguson je čovek koji me je dva puta doveo u Mančester Junajted, što nešto govori  o našem odnosu. Da nije bilo njega sada ne bismo govorili o mojoj karijeri. Bio je najbolji fudbalski menadžer“, rekao je Bosnič, a potom se prisetio jednog od tretmana „fenom“ kako je popularno nazvano Fergijevo „driblanje igrača“.

„To je bilo dok sam još bio dete. Igrali smo protiv Liverpulovih rezervi po strašno hladnom novembarskom danu. Mislim da je to bilo najhladnije novembarsko jutro ikada. Na poluvremenu smo gubili 1:0, kada smo ušli u svlačionicu krenuo je haos. Počeo je da umrla na nas, zašto gubimo zašto nosimo helanke ispod šorceva. Mi smo se žalili da nam je hladno napolju. U jednom trenutku mi se uneo u facu i rekao ako ti je hladno pobrinuću se da budeš na Bondi Biču (u Australiji) uskoro, pa tamo na plaži nosi slobodno duge pantalone. Rezultat na kraju utakmice je bio 5:1 za nas.To mi je ostalo u duboku u sećanju“.

Solšer: Bilo-je-kritika-posle-PSZ-ovo-je-veliki-rezultat.html

Bosnič je 2002. godine, dok je nastupao za Čelsi bio pozitivan na testu za drogu zbog čega je  suspendovan, a kasnije je otkriveno da je postao veliki zavisnik od kokaina. Jednom prilikom je, dok je bio pod dejstvom droge, umalo upucao svog oca jer je umislio da je provalnik. Posle toga je odlučio da mora hitno da ide na lečenje i uz pomoć nekadašnjih saigrača je uspeo da se izleči. Posle punih pet godina pauze je uspeo da se vrati fudbalu i dobije angažman u australijskom Central Kost Marinersu, da bi sledeće godine u Sidneju završio karijeru sa samo 31 godinu.