Marko Vejinović konačno blista na fudbalskom nebu

Fudbal 03. nov 201419:36 > 19:38
Getty Images Sport, Dean Mouhtaropoulos

Na sajtu whoscored.com igrač „u fokusu“ za ovu nedelju je Marko Vejinović igrač Vitezea, a Mohamed Moalim, autor teksta kaže:

„Neka vas ne zavara sedmica na njegovim leđima. On nije klasično krilo, već raznovrsan igrač sredine terena. Opasan na protivničkom delu terena i savršeno precizan na svojoj polovini. Teško da ćete pronaći boljeg od njega u holandskoj ligi. Trenutno igra u životnoj formi. Na „tabeli“ whoscored.com bolje od njega po korisnosti se rangiraju samo Memfis Depej (8.01) i Las Šon (7.94). Vejinović ima ocenu 7.90. Ali, za razliku od Vejinovića, njegovi konkurenti nisu bili starteri na svim mečevima od početka sezone.

www.whoscored.com

Vejinović je jedan od igrača koji se od prethodne sezone razvio u pouzdanog veznjaka i kod navijača preuzima mesto ikoni kluba, Teo Jensenu. Sve dobro u igri Vitezea počinje od Vejinovića. Naravno, to nije slučajnost. Saigrači imaju veliko poverenje u njega i on polako postaje lider ekipe. Konačno pokazuje sav svoj raskošni talenat.

Rođen je i odrastao u Amsterdamu. Celog života od njega su svi očekivali velike stvari. Ipak, za njega se to nije desilo u Ajaksu gde je počeo karijeru na fudbalskoj akademiji. Nije se desilo ni u Utrehtu. Na kratko je izgledala da će AZ Alkmar, pod vođstvom Luja Van Gala biti klub u kome će zablistati kao klasična „desetka“. Ni to nije bilo za njega. Stigao je u Herakles Almelo i tu je u njegov život ušao trener Peter Boš.

Kombinacija Vejinovićevog talenta i trenerskih ideja Petera Boša pokazale se kao najbolje. Postao je „desna ruka“ trenera na terenu,a on mu se „odužio“ pomogavši mu oko transfera u Viteze. …

Njegova sposobnost da igara na više mesta u veznom redu čini ga nezamenjivim. Energija i atletizam pomažu mu da igra perfektno i pokaže koliko je tehnički „dobro potkovan“.

Ima pobednički karakter, a to čini da uvek teži tome da bude najbolji na terenu. I pored toga što u proseku pravi 2,4 faula po meču i što je od početka sezone dobio dva žuta kartona, u njegovom „moralnom kodu“ je fer plej.

Sledeći stepenik u njegovoj karijeri je reprezentacija. Kako stavri stoje u reprezentaciji Holandije sva su mesta popunjena, ali Vejinović može da igra i za Srbiju. Njegovo je samo da igra dobro – sve ostalo će doći samo po sebi.“