BBC na meti kritika, ženska Superliga tokom otvaranja SP

Fudbal 21. nov 202212:16 1 komentar
Guliver

Javni servis Velike Britanije na meti je kritika jer je odlučio da ne emituje ceremoniju otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru u svom glavnom programu, odnosno na svom prvom kanalu, BBC One.

BBC je izveštavao sa ceremonije otvaranja na svojim manje gledanim kanalima, uključujući i opciju „crveno dugme“ (red button), za pretplatnike posebnog paketa usluga, kao i svoju aplikaciju „iPlayer“ i sportsku kategoriju na istoj.

Ipak, gledaoci koji su želeli da uživo gledaju celu ceremoniju na prvom, najgledanijem kanalu koji svi imaju nisu mogli da budu zadovoljni.

Ceremoniju otvaranja vodio je američki glumac Morgan Frimen, veliki deo tema i nastupa bio je posvećen inkluzivnosti i prihvatanju različitosti, a pop zvezda iz Južne Koreje Jung Kuk bio je zadužen za muzički deo.

Brojne su kritike na račun Katara kada je reč o ljudskim pravima i diskriminaciji, a jedan od glavnih delova nastupa Morgana Frimena bilo je njegovo rukovanje i razgovor sa ambasadorom Svetskog prvenstva u fudbalu koji pati od retkog poremećaja kičme.

BBC One je u tom trenutku imao direktan prenos utakmice ženske Superlige između Čelsija i Totenhema, a kada je ona završena prvi program BBC posvetio se ceremoniji otvaranja Mundijala.

Ono što su kritičari i medijski analitičari još primetili jeste da je BBC na svojim društvenim mrežama tokom trajanja ceremonije objavio četvorominutni video koji podseća na Gej igre 1982. godine, koje su organizovali bivši olimpijsci kako bi istakli homofobiju u sportu.

Kada je na BBC One počeo program iz Katara voditelji Geri Lineker, Aleks Skot i Aleks Širer kao glavnu temu isticali su optužbe na račun zemlje domaćina, koje Mundijal prate praktično od saznanja da će Katar biti domaćin.

„To je najkontroverznije Svetsko prvenstvo u istoriji, a lopta se još nije ni zakotrljala“, rekao je Lineker, bivši kapiten engleske reprezentacije u uvodnom izlaganju.

„Od trenutka kada je FIFA odabrala Katar 2010. godine, najmanja nacija koja je bila domaćin najvećeg fudbalskog takmičenja suočila se sa velikim pitanjima. Od optužbi za korupciju u prosecu konkurisanja do tretmana radnika migranata koji su radili na izgradnji stadiona na kojima su mnogi izgubili život“, dodao je Lineker.

Tema je bila i homoseksualnost.

„Homoseksualnost je tamo ilegalna, ženska prava i sloboda izražavanja su prikriveni. Imamo i tu odluku od pre šest godina da se Svetsko prvenstvo igra tokom zime, a ne tokom leta. Iza svega toga, turnir mora da se odigra, gledaće se širom sveta, ljudi će uživati u njemu. Držite se fudbala, kaže FIFA. Pa, hoćemo, makar na nekoliko minuta“, izgovoreno je u uživo programu BBC.

Katar je domaćinstvo dobio pre 12 godina i prva je zemlja na Bliskom istoku koja je organizovala Mundijal. Tokom tih 12 godina u Kataru su reformisani zakoni o radu, sistem dozvole za izlazak iz zemlje, koji su zloupotrebljavali mnogi poslodavci, uvedena je minimalna plata, kao i novi propisi o radu na velikoj toploti.

U izveštaju objavljenom ovog meseca Međunarodna organizacija rada navela je da je Katar postigao napredak u reformama o radu, poboljšanju radnih i životnih uslova za stotine hiljada radnika, ali je istakla da su i dalje prisutni izazovi kada je reč o njihovoj implementaciji.

Organizatori Svetskog prvenstva poručuju da su svi navijači, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, dobrodošli u Katar.

Oglasio se i portparol BBC koji je odgovorio na optužbe i za Al Džaziru objasnio na koji način će javni servis Ujedinjenog Kraljevstva izveštavati o najvećem sportskom događaju ove godine.

„Potpuna najava, priprema i izveštavanje o Svetskom prvenstvu dostupni su na svim BBC platformama, uključujući i ceremoniju otvaranja na iPlayer aplikaciji“.

Geri Lineker je na tviteru odgovorio svim nezadovoljnim gledaocima.

„Emitovana je uživo u celini na iPlayer, sajtu BBC sport i „crvenom dugmetu“. Vreme ceremonije otvaranja je nedavno promenjeno na nešto ranije i ženska Superliga je već bila dogovorena za BBC One. Da ste hteli da gledate, mogli ste“, napisao je Lineker.

Prva utakmica između Katara i Ekvadora i ceremonija otvaranja pomereni su za jedan dan od prvobitnog plana FIFA, a ta odluka je najavljena u avgustu ove godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare