„Britanci planirali organizovani prebeg fudbalera Irana“

Fudbal 03. jan 202319:09 3 komentara
Reuters/Hannah Mckay

Velika Britanija pokušala je da tokom Svetskog prvenstva u fudbalu vrbuje reprezentativce Irana da prebegnu iz svoje zemlje, rekao je ministar sporta u Parlamentu Irana. Nije za tu tvrdnju izneo nikakve dokaze.

Ministar sporta, Hamid Sajadi rekao je poslanicima u Parlamentu da su „neprijatelji zemlje pokušali da izazovu pobunu“. Naveo je da je sve bio plan „Stare lisice“ pod čime je mislio na Veliku Britaniju te da je ideja bila da igrači tokom utakmice napuste teren i zatraže azil.

On je naveo i da su iranske vlasti uspele da osujete ovu zaveru, a dodao je i da može da potkrepi svoje tvrdenje iza zatvorenih vrata.

Reprezentativci Irana nisu pevali himnu pred prvu utakmicu na Mundijalu, a objasnili su da su takvu odluku doneli kako bi pružili podršku protestima koji su u to vreme bili u toku u celoj zemlji. Mnogi od njih su nakon toga proživljavali uznemiravanje od strane članova državne bezbednosti.

Tvrdnje ministra sporta dolaze nakon što je šahistkinja Sara Kadem u utorak stigla u Španiju, nakon tvrdnji da je dobila pretnje da se ne vraća u zemlju jer je na Svetskom prvenstvu u Kazahstanu nastupila bez hidžaba.

Jedan neimenovani izvor tvrdi da je Kadem primila brojne telefonske pozive tokom kojih su joj pretili da se ne vraća u zemlju dok su brojni bili i oni koji su je pozivali da se vrati te da će „oni rešiti njen problem“.