Danski dresovi – kritika domaćinu Svetskog prvenstva

Fudbal 28. sep 202220:35 10 komentara
Printscreen, Hummel Sport

Fudbalski savez Danske predstavio je dresove za Svetsko prvenstvo u Kataru - posebno dizajnirane u znak protesta zbog nepoštovanja ljudskih prava i prava migranata radnika u ovoj zemlji.

Dve garniture – zagasito crvena, kao prva, i bela, kao druga, dopunjene su i specijalnom trećom garniturom koja je potpuno crna i opisana od strane proizvođača kao „boja žalosti“. Primetno je da na dresovima nema nikakvih istaknutih obeležja. Grb reprezentacije i obeležje proizvođača su u istoj boji kao i svaka garnitura i praktično se jedva vide.

Iz Hjumela, koji je tehnički sponzor FS Danske, objasnili su da ne žele da se njihov logo i brend vide u Kataru, ali da nisu želeli ni da odustanu od saradnje sa reprezentacijom Danske sa kojom dugo sarađuju.

„Podržavamo reprezentaciju Danske, ali u isto vreme ne podržavamo odluku da Katar bude domaćin Mundijala. Ne želimo da naš brend bude vidljiv na turniru koji je već hoštao stotine života“, poručili su iz Hjumela.

Takođe, Hjumel neće istaći svoj logo ni na opremi za treninge već će na tom mestu biti istaknuta „poruka kritike“.

„Želimo da istaknemo svoj stav po pitanju poštovanja ljudskih prava i prava migranata radnika u Kataru koji su radili na izgradnji stadiona. Verujemo da sport treba da spaja ljude. A kada to nije slučaj, smatramo da na to treba ukazati“, jasni su iz Hjumela.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare