FS SAD podržao žene u Iranu; Vlada Irana ocenila – to je provokacija

Fudbal 27. nov 202219:541 komentar
fudbalska reprezentacija Irana
Izvor: Reuters/Dylan Martinez

Sjedinjene Američke Države sastaće se sa Iranom u utorak u meču trećeg kola grupne faze Mundijala, a Fudbalski savez SAD uoči ovog duela je pružio podršku igračima Irana i svim ljudima u ovoj zemlji.

Možda i najmoćnija priča sa Mundijala nastala je na samom početku prvog meča koji je Iran igrao u Kataru. Fudbaleri ove zemlje nisu pevali himnu, a objasnili su i zašto – to je bio njihov način da podrže svoje sunarodnike i ukažu na probleme u svojoj državi.

*Iranci bojkotovali pevanje himne

*Iranci pevali himnu, suze navijača na tribinama

Pojedini navijači su zviždali tokom intoniranja himne, dok su drugi držali natpise „Žena, život, sloboda“. Selektor Irana Karlos Keiroš je rekao da su njegovi igrači slobodni da protestuju.

Posle smrti Mehse Amini u pritvoru, pošto ju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, počeli su protesti koji su se proširili širom Irana. Borci za ljudska prava tvrde da je u međuvremenu 400 ljudi ubijeno tokom protesta, a još oko 16.800 uhapšeno. Iranski zvaničnici tvrde da su pomenuti protesti zapravo pobuna koju su pokrenuli strani neprijatelji države.

Na drugoj utakmici, fudbaleri Irana pevali su himnu, pridružili su im se i navijači na tribinama od kojih su mnogi bili u suzama.

Fudbalski savez SAD na kratko je na svojim društvenim mrežama objavio sliku zastave Irana bez istaknutog amblema Islamske Republike i na taj način je iskazao svoju podršku fudbalerima koji se bore za svoje sunarodnike.

Vlada Irana shvatila je ovo kao provokaciju pa je optužila SAD da su sa zastave izbrisale ime Boga.

Iz FS SAD kažu da su na ovaj način samo želeli da pruže podršku ženama u Iranu i fudbalerima ove zemlje, ali je u nedelju, nakon 24 sata, zastava bez obeležja zamenjena zvaničnom zastavom Irana.

Komentari

Vaš komentar