Komentar Nebojše Viskovića: Ne 600.000.000, nego jedan

Fudbal 06. avg 202220:43 59 komentara
premijer liga mikrofon
Paul ELLIS / AFP

Bio je vreli avgustovski dan 2010. godine. Ma lupam, gde se sećam kakav je bio dan... U svakom slučaju, na tv dispoziciji stoji Premier League – first round, Tottenham – Manchester City, komentator Viško.

Onaj prvi, subotnji termin. Imao sam tremicu. Ej, PL! Krš tekma bila, 0:0. Sećam se samo, Eureljo Gomeš odbranio neki zicer Jaji Tureu. Posle sam možda odradio još par takvih. Onih skroz drugačijih – tonu. I oni koji do tada nisu bili zaljubljeni u ovu ligu – osetili su leptiriće.

I tako 12 godina.

A onda, petak veče, Selhurst Park, neki drugi logo gore desno. Znao sam da ću ga videti, spremao se, pa opet čuka malo preskočila. Pazite, ništa sporno. To se desilo i Džonu na Old Trafordu kad je Ronaldo umesto đavola na grudi stavio krunu. I Karlosu na Kamp Nou kad je Mesi katalonsku zastavu zamenio Ajfelovom kulom. Samo je malo neobično što su ta dva transfera zajedno koštala tri puta manje nego ovaj premijerligaški.

Ali, dobro. Ipak je Real bio samo 14 puta prvak Evrope, PSŽ je čedo šeika. Slabo je to. Srbija je ovo, brale! Dobro, za prosečnu platu živiš na ‘lebu i jogurtu, naravno obavezno poližeš poklopac, otpadne ti točak zbog kratera na ulici i vulkanizer te stavi u dužničko ropstvo, ali ljudi, pa to je sve nebitno… Za najvažnije stvari ima kinte. Šta je 600 miliončića za gledanje šutiranja lopte. Pa to je tek 263.157 evrića po utakmici. Pa valjda Brajton – Bornmut vredi toliko, pa samo par teško bolesne dece može da se izleči za te pare.

Nema veze što je neko drugi to mogao, i jeste sve ove godine, za – 0. Ne evra, nego dinara, mada iako ne kapiram najbolje te stvari deluje mi isto.

Šta kažete? Ljubomoran sam, zavidim, teško mi pada? Pa naravno! Ne krijem. A znate zašto ne krijem, zašto mi iz usta izleti sve što nastane u ovoj mojoj čupavoj glavudži? Jer mi ovde nemamo flaster na ustima, okove na zglobovima, onaj, onaj povez što se stavlja konjima na oči, ‘bem li ga kako se zove… ‚‚Bogat sam. Imam oči. Ruke. I pune džepove dobrih reči“. Mika Antić im je još tada objasnio. Džaba, dobri moj Miko. Ali mi zato spavamo kao bebe.

Komentarišući poslednju utakmicu PL, pre par meseci, rekao sam da ostanete uz SK, da imate bar 600 miliona razloga. Pogrešio sam. Dovoljan vam je jedan. Mi – to ste vi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare