Liga nacija: Srbija ne može sa Izraelom, Rumunijom i Irskom

Fudbal 15. dec 202111:56 > 17:06
Reprezentativci Srbije
FSS

Mondijal u mislima, Liga nacija pred vratima... Žreb za treći ciklus Lige nacija održaće se u četvrtak (18.00), u Nionu. Srbija će i ovog puta biti smeštena u „B“ diviziji i iz trećeg šešira čekaće tri rivala u narednom UEFA takmičenju.

Reprezentacije učesnice rangirane su na osnovu plasmana u prvom ciklusu Lige nacija. Srbija je na 27. mestu. „Orlovi“ su u istom košu sa Izraelom, Rumunijom i Republikom Irskom i neće moći sa njima u istu grupu.

Ostalih 12 učesnika „B“ divizije potencijalni su rivali izabranika Dragana Stojkovića Piksija u takmičenju, raspoređenom u šest kola i neverovatna dva meseca.

Prvi šešir: Ukrajina, Švedska, Bosna i Herceovina, Island.

Drugi šešir: Finska, Norveška, Škotska, Rusija.

Četvrti šešir: Slovenija, Crna Gora, Albanija, Jermenija.

Predstojeći ciklus imaće 55 učesnika, smeštenih u četiri divizije. Prve tri, „A“, „B“ i „C“ imaće po 16 selekcija, raspoređenih u po četiri grupe. „D“ divizija broji sedam reprezentacija.

Među zemljama sa prostora bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Hrvatska, kao 12. čekaće protivnike iz trećeg šešira „A“ divizije. Bosna i Hercegovina se posle ispadanja smestila u prvu grupu „B“ divizije. Posle Srbije (27), nalaze se Slovenija (33) i Crna Gora (34). Severna Makedonija rangirana je kao 40. i biće žrebana iz drugog šešira „C“ divizije.

Mondijal u Kataru „naložio“ je i ubrzan tempo u Ligi nacija. Prva četiri kola planirana su od drugog do 14. juna naredne godine, peto i šesto biće odigrano u septembru. Datum finalnog žreba nije preciziran, dok su utakmice za pobednika ciklusa zakazane tek za jun 2023.

Format Evropskog prvenstva 2024. nije još definisan, automatski ni prohodnost iz Lige nacija. Propozicije takmičenja za EP, prema najavama, trebalo bi da budu objavljene u junu naredne godine.

Komentari

Vaš komentar