Malo je reći sumnjivo u Južnoj Africi: 41 autogol na utakmici

Fudbal 09. jun 202214:51 > 17:225 komentara
Južna Arika fudbal
Izvor: Shutterstock/Benedikt Saxler

Četiri južnoafrička četvrtoligaša isključena su iz takmičenja zbog nameštanja utakmica, a ono što najviše pada u oči jeste stepen neregularnosti viđen na utakmicama ovih timova. Okrivljene ekipe živopisnih imena su: Matijasi, Šivulani Dejndžerus Tajgers (Opasni tigrovi), Kotoko Hepi Bojs (Radosni momci) i Ensami Majti Birds (Moćne ptice).

Prva dva tima su se borila za lidersku poziciju na tabeli – Tigrovi su slavili protiv Kotoka rezultatom 33:1, dok je Matijasi savladao Esami sa 59:1.

*Iz Južne Afrike optužuju Ganu za nameštanje za kladionice

„Naša istraga je pokazala da su Matijasi i Ensami želeli da spreče Šivulani da osvoji prvo mesto uprkos prednosti od tri boda i za 16 pogodaka boljoj gol-razlici od Matijasija. Dogovorili su se da nameste utakmice“, rekao je predsednik regiona Mopani Vinsent Ramfago i dodao:

„Kada su čuli da Matijasi vodi rezultatom 22:0 na poluvremenu, Tigrovi su izdejstvovali da neki igrači Kotoka napuste teren zbog navodnog umora, pa je protivnik meč nastavio sa sedam igrača. Sudija je na utakmici Matijasija delio crvene kartone, pa je manji broj igrača i tamo završio meč. Kada su timovi prethodno igrali međusobno, rezultat je bio tradicionalniji“.

Administrator je dodao da mnoštvo golova nije ni pravilno zabeleženo od strane odgovornih lica.

„Sudija je nepraviilno upisivao strelce – beležio je samo ukupan broj golova igrača, umesto pojedinačno. Na utakmici je viđen 41 autogol – kako to zabeležiti?“

Uz klubove koji su učestvovali u nameštanju, suspendovane su sudije koje neće deliti pravdu barem u narednih pet sezona.

„Ti ljudi ne poštuju fudbal, ne smemo da dozvolimo da se ovo ponovo dogodi. Tužno je što su uključeni i mladi igrači jer takmičenje zahteva da svaki tim ima bar pet igrača koji imaju manje od 22 godine. Cilj je organizovati lige u kojima bi se mladi razvijali i možda igrali za reprezentaciju“, zaključio je Ramfago.

Komentari

Vaš komentar