Manji kapacitet i milijardu evra – kako će izgledati novi San Siro?

San Siro
Tullio M. Puglia / Stringer

U najnovijem broju "Gazete delo Sport" osvanule su fotografije projekta novog "San Sira". Inter i Milan završavaju poslednje pregovore sa američkim izvođačima o izgradnji novog stadiona u Milanu i do kraja godine bi sva dokumentacija trebalo da bude potpisana.

Nakon što su gradske vlasti Milana odobrile prostorni plan i dale dozvolu za izgradnju u blizini sadašnjeg San Sira, milanski klubovi su prikupljali ponude i odabrali izvođače radova, pa je najavljeno da se uskoro krene u realizaciju projekta.

Izgradnja će početi nakon završetka Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a novi stadion će biti spreman za sezonu 2027/2028. ukoliko sve bude teklo po planu.

Do tada će se fudbal u Milanu gledati na postojećem San Siru, koji će se koristiti i za potrebe tih ZOI, a nakon toga će biti potpuno srušen.

Osim novog stadiona biće izgrađena i cela nova stambena zona. Ceo projekat zamišljen je uz maksimalno korišćenje samoodrživih izvora energije, ali i u duhu arhitekture koja prevladava u Milanu poslednjih godina.

Stadion će biti inspirisan simbolima Milana – katedralom Duomo i galerijom Vitorio Emanuele II. Imaće potpuno staklenu fasadu koja će menjati boje u zavisnosti od toga da li na svom terenu igra Inter ili Milan.

Kapacitet novog stadiona biće 65.000 gledalaca, 15 hiljada manje nego što je to slučaj na sadašnjem San Siru.

Ceo projekat, sa pratećim sadržajima koštaće 1.2 milijarde evra, a investitori rade na tome da vrednost projekta smanje na oko milijardu evra.

Komentari

Vaš komentar