Marija Sole piše istoriju: Prva žena sudija u Seriji A

Fudbal 02. jul 202219:07 0 komentara
Žena sudija u Seriji A refree maria sole ferrieri caputi Photo Paola Garbuio/LaPresse October , 17 2021 Cittadella (PD) Italy soccer Cittadella vs Spal - Italian Football Champi
Photo Paola Garbuio/LaPresse via Guliver image

Marija Sole Ferijeri Kaputi ulazi u istoriju kao prva žena sudija koja će deliti pravdu na utakmicama Serije A.

#related-news_0

Marija ima 31 godinu i u najjačoj fudbalskoj ligi u Italiji debitovaće u novoj sezoni 2022/23.

Prošle sezone je takođe ušla u istoriju, postala je prva žena koja je sudila jednom timu iz Serije A kad je delila pravdu na utakmici Kupa Italije između Kaljarija i drugoligaša Citadele.

Marija Sole Ferijeri Kaputi je počela da sudi još 2007. godine, krenula je od opštinskih liga, preko Serija C i D, a od avgusta će suditi Milanu, Interu, Juventusu, Romi, Napoliju, Laciju…

„To će biti lep trenutak za fudbal u Italiji. Tužno je i pomisliti da neko treba da bude zadivljen prisustvom žene. Očigledno je da je vest da će Marija Sole biti prva žena u Seriji A. To je istorijski trenutak, ali treba reći da je ona napredovala zbog kvaliteta, ne zbog nekih drugih privilegija“, kazao je predsednik Italijanskog udruženja sudija (AIA), Alfredo Trentalange.

Pre mesec i po dana Francuskinja Stefani Frapart, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana izabrani su da vode utakmice u Kataru 2022. To će biti prvi put u istoriji da žene dele pravdu na Svetskom prvenstvu za muškarce.