Niko nije bio protiv: Dragan Džajić predsednik FSS

Fudbalski savez Srbije dobio je predsednika – legendarni Dragan Džajić dobio je poverenje 78 od 79 delegata da predvodi srpsku kuću fudbala u narednom, četvorogodišnjem periodu. Mirko Poledica napustio je zasedanje pre nego što je počelo glasanje za predsednika.

Sva dešavanja sa Skupštine FSS u Staroj Pazovi mogli ste da pratite u BLOGU UŽIVO na sajtu Sport kluba.

Sednici u Staroj Pazovi prisustvovalo je 79, od 85 delegata skupštinskog saziva.

Uoči glasanja o izboru predsednika, skupštinsku salu napustio je Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavnost“.

Povezano:

Skupštinsko zasedanje u Sportskom centru FSS trajalo je nepuna dva sata. Delegati su ubrzali proceduru i jednoglasno, javnim glasanjem, ukazali poverenje Draganu Džajiću da povede srpski fudbal u naredne izazove.

„Reprezentacija je ogledalo saveza, učinićemo sve da postane redovan učesnik takmičenja. Prioriret je plasman na EP, učinićemo sve da se tamo nađemo. Želimo, ipak, iskorak srpskog fudbala u celini, izabrao sam tim ljudi, spremnih da donesu boljitak. Grade se novi stadioni, u Zaječaru, Loznici, sa nestrpljenjem očekujemo igradnju Nacionalnog stadiona. Tražićemo način da klubovima pomognemo u izgradnji terena i dobrih uslova, pomognemo regionima, mlađim selekcijama, dobijemo vetar u leđa“, poručio je Dragan Džajić, u prvom obraćanju javnosti.

Potvrđen je i izbor članova Izvršnog odbora.

Uz predsednika Dragana Džajića, biće Branislav Nedimović, Branko Zečević, Sandra Sremčević i Janoš Žemberi.

Izvršni odbor činiće Dragomir Lazović, predsednik Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije, Vladimir Petrović Pižon, nekadašnji selektor državne reprezentacije, Ljubiša Tumbaković, bivši selektor, Dejan Delević, predsednik sudijske organizacije, Aleksandar Mihailović, privrednik, Dragan Simović, čelnik Fudbalskog saveza Vojvodine, Marko Zdravković, predsednik FS Beograda, Vladan Gašić, predsednik Trajala, Nebojša Živanović, prvi čovek FS Regiona zapadne Srbije i Zoran Ignjatović, predsednik istoka.

Branislav Nedimović
Starsport

Tok sednice

Fudbalski savez Srbije dobio je predsednika na sednici Skupštine ove organizacije u Staroj Pazovi. Do ponedeljka figurirala su dva imena, Dragan Džajić i Nemanja Vidić.

Mlađi od njih, nekadašnji as Mančester junajteda, dan pred sednicu Skupštine se povukao, tako da nije bilo nikakvih dilema ko će dobiti poverenje da u novom mandatu rukovodi srpskim fudbalom.

Skupština broji 85 delegata, za izbor je potrebna većina glasova prisutnih 79.

Posle izveštaja novog-starog generalnog sekretara Jovana Šurbatovića za reč se javio Mirko Poledica.

„Nismo čuli mnoge detalje, značajne za širu javnost. Imao sam utisak da slušamo izvešaj direktora reprezentacije, Stevana Stojanovića. Izbori iz 2019. raspisani su mimo zakona, čime su devalvirane mnoge dobre stvari. Savezom je rukovodio Slaviša Kokeza, znam svi iz koje sfere je dolazio, kao član kliminarne grupe. Vodio je FSS preko Odbora za hitna pitanja, kasnije je ključnu ulogu preuzeo IO. Propustio je generalni sekretar da imenuje kako Arbitražni sud nije radio pet meseci. Neistinita je priča o španskom modelu popunjavanja liga…“

Usledio je još žešći „rafal“.

„Nameštaju se utakmice, čak i u mlađim kategorijama. O tim stvarima moramo da pričamo… Umesto toga, svedoci smo pasivnosti delegata skupštinskog saziva“, poručio je Mirko Poledica.

Poledica se jedini usprotivio

Upozorio je Branislav Nedimović govornika Poledica da ima još minut na raspolaganju.

„Ne želim da stvaram neprijatnosti, već potenciram raspravu. A, nje nema… Znate dobro zašto nije prošao Nemanja Vidić i to je naša sramota“, naglasio je Poledica.

Izveštaj o radu usvojen je glasovima 78 delegata „za“, uz jedan protiv.

Jedini crveni karton podigao je Mirko Poledica.

Budžet za 2023. godinu iznosiće oko 24 miliona evra.

„Manji je od prošlogodišnjeg, zbog Svetskog prvenstva. Napravili smo racionalan i oprezan troškovnik“, siže je Jovana Šurbatovića.

Uz opasku predsedavajućeg:

„Kad se priča o novcu, onda je izveštaj kratak… Imamo na raspolaganju ceo dan!“

Opet se javio Mirko Poledica.

„Voleo bih da nam gospodin Šurbatović kaže kako je podeljen novac rukovodiocima i članovima organizacije u tehničkom mandatu. Ne govorim ništo lično, valjalo bi zbog svih nas da imamo čistu situaciju. Voleo bih da gospodin Šurbatović bude precizniji…“

Izborna Skupstina - Fudbalski Savez Srbije
Starsport

Odgovorio je Jovan Šurbatović:

„Nije bilo nikakve podele novca. Sve je usklađeno sa odlukama IO, kako se i ranije, decenijama, radilo. Izvršni odbor doneo je pred početak kvalifikacija, kao 2006, 2010. godine… Dakle, 60 odsti pripalo je savezu, 40 igračima, koji su se odrekli 2,5 odsto u korist zaposlenih. Nikakvih basnoslovnih cifara nije bilo…“

Uz dopunu:

„Znate da sve mora da bude pokriveno odlukama nadležnih. Upecali ste se na „bombu“ jednog od političara, brzo ćete dobiti epilog priče na sudu. Obavestićemo javnost o epilogu presude. Nije ovo prvi put, dobili smo preko 30 slučajeva na sudu.“

Posle opaske Milovanu Đoriću, ponovo se za reč javio Mirko Poledica.

„Hvala na dopuni, samo se pitam zbog čega ste ranije ćutali…“

Imao je interesantnu opasku Mirko Poledica na kraju.

„Čestitam gospodinu Branislavu Nedimoviću na novom poslu. Neka je sa srećom i Draganu Džajiću na izboru za predsednika. Slušao sam o vama od mog oca, dece, odrastao sam uz te priče… Ali, teško mi je što moram da kažem – „Dragane Džajiću, današnja pobeda Vaš je najveći životni poraz…“

Odmah potom, Poledica je napustio salu u Staroj Pazovi.

Uskoro opširnije…