Nove sudije sa FIFA znakom: Minaković, Pavlović i Šutulović

Fudbal 18. okt 202118:40 0 komentara
Nenad Minaković
Srđan Stevanović/Starsport

Kancelarija Fudbalskog saveza Srbije, na predlog Sudijske komisije, poslala je u UEFA spisak kandidata za listu internacionalaca u 2022. godini. Nova lica su Nenad Minaković, Slobodan Pavlović i Milan Šutulović.

Novosađanin Nenad Minaković dobiće napokon FIFA znak. Poslednjih sezona ozbiljno je figurirao na listi kandidata, međutim, greškama na pojedinim utakmicama dao je argument kolegama sa jačim „leđima“ da napreduju.

Povezano

Minaković će na listi zameniti, sa liste superligaških sudija, letos izbrisanog Beograđanina Miloša Đorđića. Očigledna oseka kvalitetnih arbitara i pustoš u vreme predsedničkog mandata Milana Karadžića ostavili su komisiji u aktuelnom sazivu zadatak da „rupu“ popuni promocijom mladog novosadskog arbitra. Ostala potencijalna rešenja nisu ozbiljno ni razmatrana.

FIFA znak i u narednoj godini nosiće Srđan JovanovićNovak SimovićMiloš Milanović i Lazar Lukić. Izuzev Jovanovića, sudije prve grupe, preostala trojica nalaze se u takozvanoj trećoj kategoriji. Još jedan dokaz dubioze i problema sudijske organizacije, razorene skoro do temelja poslednjih godina, istovremeno i obeležene svakojakim aferama i utakmicama sa unapred režiranim ishodima.

Popularna „B“ lista, posle povlačenja Dalibora Đurđevića i Milovana Ristića sa terena, osvežena je Slobodanom Pavlovićem i Milanom Šutulovićem. I u narednoj godini, status internacionalca imaće članovi sudijskog tima Srđana Jovanovića – Milan Mihajlović i Uroš Stojković. Na spisku su ostali i Užičanin Nemanja Petrović, Nišlija Jovan Grujić, Beograđani Dragan Bogićević i Bojan Banović, Novosađanin Svetozar Živin i Kragujevčanin Nikola Đorović.

Mnogi od njih, sudeći prema poslednjim delegiranjima, uprkos zavidnom statusu i stažu na međunarodnoj sceni, nisu osetili beneficije FIFA znaka. Sudijska komisija FSS često je u inostranstvo slala pomoćne sudije sa FSS grbom na grudima, dok su pojedini internacionalci, u isto vreme, ostali na skoro mizernom broju međunarodnih utakmica.

Srđan Jovanović
Srđan Stevanović/Starsport

Lista posmatrača ostala je u nepromenjenom sastavu. Srbiju će i u 2022. predstavljati Milorad MažićZoran PetrovićMilan KaradžićDejan Filipović i Boško Jovanetić.

Konačan spisak arbitara za narednu godinu, prema tradiciji, usvaja UEFA na predlog nadležnih tela u domaćim federacijama. FIFA grbovi, na adrese 15 sudija iz Srbije, stići će s prvim danima naredne godine.