Piksi za N1: Niko se nije mešao, izbor igrača je isključivo moja stvar

Fudbal 13. apr 202111:33 > 12:08 20 komentara

"Gleda se forma igrača, individualni kvalitet... Niko se nije mešao u izbor, uticao, imao neki predlog, da ja uradim nešto po nečijoj želji. Izbor igrača je isključivo moja stvar", rekao je za N1 selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Piksi kaže da pozicija selektora zahteva odricanje i odgovornost, i da je toga oduvek bio svestan.

„Morate da se suočite s problematikom, jer je javni posao i svi mogu da komentarišu. Ovde se svi razumeju u fudbal i oni bi to mnogo bolje. Zadovoljstvo je jer predstavljam zemlju i želim da podelim odgovornost s narodom. Mislim da ćemo uspeti, borićemo se“, rekao je.

Povezane vesti:

Stojković kaže da je start dobar (sedam bodova iz tri utakmice), s obzirom na vreme koje je proveo sa reprezentativcima.

„Imali smo samo dva treninga, morao sam da upoznam igrače, da upoznaju oni mene, da im objasnim neke stvari. S obzirom na kratak period, rezultat je dobar“, dodao je.

Kako je naglasio, atmosfera u timu je fenomelnalna.

„Slušao sam razne priče, neki klanovi, grupe, ovaj je sujetan… Međutim, ovo govorim s punom odgovornošću – toga nema, druženje je na visokom nivou i to me raduje, to tako mora biti jer smo svi tu zbog zajedničkog cilja – da Srbiju odvedemo na Mundijal u Kataru. Nisam video da se igrači ne zalažu, ne trče ili se ne bore. Stvarati dobar imidž što se tiče srpskog fudbala je naša obaveza“.

Za sebe kaže da se ponaša normalno o da je „vrlo prihvatljiv za saradnju“. Objasnio je i kako bira igrače koje će pozvati u nacionalnu selekciju.

„Napravili smo dogovor i nisam došao na šest meseci ili godinu, želim kao i FSS da ostvarimo dobar rezultat, imamo kontinuitet u radu oko toga smo se složili i zato sam potpisao ugovor. Cilj mi je da Srbiju odvedem gde treba da bude – na Mundijal i Evropsko prvenstvo“.

„Gleda se njihova forma, individualni kvalitet… Niko se nije mešao, uticao, imao neki predlog, želju. To je isključivo moja stvar. Biram tako što sednem sam sa sobom, pišem imena, pozicije. To je vrlo jednostavno ako pošteno radite posao, teško da ćete da napravite grešku. Igrači su zaslužili da budu tu i to se i pokazalo. Nisam opterećen rezultatom, mirno spavam jer mi je važno da stvorim grupu igrača koja će isto misliti, imati isti cilj – da predstave svoju zemlju na najbolji način. Da se bore, trče zalažu, da nema individualizma“, objasnio je selektor Srbije.

Za utakmicu sa Portugalom, Piksi kaže da ništa ne bi promenilo i da je bio priznat gol Kristijanu Ronaldu, jer je Srbija, naglašava, ostavila odličan utisak.

„Mi smo mnogo puta imali nepravde u prošlosti, ali nismo plakali, žalili se i tražili javna izvinjenja. Da je priznat bilo bi nezasluženo da Portugal slavi. To je najbolja ekipa u Evropi, a mi smo pokazali da možemo da se borimo i da ih nadigramo. Treba da budu srećni da nisu izgubili utakmicu, bio je penal za Srbiju. Iznenađenje što je Ronaldo reagovao na taj način, jedan je od najvećih, nije trebalo to da uradi“, kaže Stojković.

Do narednih utakmica rešavamo tekuće probleme i spremamo se za ono što nas očekuje, kaže Stojković.

„Ja i moji saradnici smo fokusirani na naš posao, pratimo igrače, raduje nas dobra forma igrača koji su standardni u klubovima. Sledeće je Japan i Kirin kup u junu, fokusirani smo na septembar, Luksemburg i Irsku, a kad oni prođu onda razmišljamo o oktobru“, kaže selektor.

Stojković je naveo da u trenerskom poslu uživa, kao što je to radio u periodu dok je bio igrač.

„Uživam i u jednom i u drugom poslu. Trenerski posao ne shvatam kao što ga nažalost shvataju mnoge kolege. To su stresovi, nespavanje, problem sa medijima… Ovaj posao gledam vrlo, vrlo normalno. Sa svim elementima koji ga prate. Ali, trudim se da ostanem miran i čvrsto gazim na zemlji, da ne poletim. A, nikad nisam poleteo, niti će se to desiti“, rekao je Stojković.

Komentari (20)

Vidi sve komentare