Pojavio se i treći kupac Mančester junajteda, i to iz Finske

Fudbal 23. mar 202318:50 > 19:37
REUTERS/Phil Noble (Antoni Marsijal i Markus Rašford nakon vodećeg pogotka Mančester Junajteda) Manchester United's Anthony Martial celebrates scoring their first goal with Marcus Rashford Carabao Cup - Semi Final - Second Leg - Manchester United v Nottingham Forest
REUTERS/Phil Noble (Antoni Marsijal i Markus Rašford nakon vodećeg pogotka Mančester Junajteda)

Jedan biznismen iz Finske, takođe se uključio u borbu za kupovinu Mančester junajteda. To je 69-godišnji Tomas Zilijakus, koji je osamdesetih godina prošlog veka radio za Nokiju. U ovom trenutku on je vlasnik "Mobile FutureWorks Grupe", međunarodnog konglomerata, koji se bavi digitalnim medijima, internet trgovinom, onlajn plaćanjima, mobilnim igricama i nekretninama.

Međutim, za razliku od onih koji se smatraju najozbiljnijim kandidatima – šeikom Džasimom Bin Hamad Al Tanijem i Ser Džimom Retklifom, Finac predlaže drugu šemu. On tvrdi da je tržišna cena kluba 3,9 milijardi dolara, ali predlaže da plati samo polovinu od tog iznosa. Preostalih 50 odsto želi da bude prikupljeno donacijama svih navijača Mančester junajteda, gde bi svaki navijač morao da da po 3 dolara! Nije jasno kako je tačno izračunao broj navijača „Crvenih đavola“, ali je jasno da im Zilijukas na ovaj način daje šansu da postanu deo akcionara i učestvuju u donošenju odluka.

Ako se sprovede plan finskog filantropa i on kupi klub, svaki navijač Junajteda, koji je donirao sredstva, imaće pristup posebnoj aplikaciji za mobilne telefone. Kroz nju će učestvovati u diskusiji i donošenju važnih odluka vezanih za Mančester junajted.

„Neće biti doneta nijedna odluka, koju navijači ne podržavaju većinskim udelom“, rekao je Tomas Ziliakus.

Nejasno je i to, da li je Finac već podneo svoj predlog, a kako piše „Bi Bi Si“, on je to učinio. Prema današnjim informacijama, rok za dostavljanje ponuda je petak u ponoć.

Inače, Zilijakus ima iskustva u sportu, s obzirom da je u periodu od 1982. do 1986. godine bio predsednik fudbalskog HJK Helsinkija. Takođe je bio vlasnik i hokejaškog kluba Jokerit, pre nego što ga je prodao ruskom investitoru 2012. godine.

Komentari (0)

Vidi sve komentare