Rajevac o nastupu na SP: Ovo je najviši nivo fudbala, a mi smo mnogo kiksirali

Fudbal 03. dec 202211:5627 komentara

Porazom od Švajcarske, Srbija je neslavno završila učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru. Samo bod u tri meča i čak osam primljenih golova ostavili su Srbiju daleko od drugog mesta koje vodi u osminu finala. Novinar Sportkluba Dragan Čiča smatra da Srbija nije zaslužila da prođe dalje, dok trener Milovan Rajevac podseća da je Svetsko prvenstvo najviši nivo fudbala i datu ne sme da se kiksa, a da smo mi "puno kiksali".

Draga Čiča smatra da Srbija nije bila pripremljena za fudbal na ovom nivou.

„Izostala je reakcija trenera, koji je ranije znao da promeni tok utakmice. Ovo nije ni senka te ekipe koju smo gledali u kvlafikacijama i Ligi nacija, delimično opravdanje su povrede. Švajcarska je sistem, dobrto organizovan tim i moramo biti realni – Švajcarska je bolja od Srbije“, smatra novinar Sportkluba.

Kako je rekao Rajevac, juče mu je bio Dan D jes su igrali Gana i Srbija i očekivao je da obe reprezentacije prođu.

POVEZANE VESTI:

„Gana je primila sedam, Srbija osam golova, moramo da tražimo zašto je to tako. Bila je dobra atmosfera pred utakmicu, osećao sam se kao u Beogradu. Šta reći posle svega, ovo je fijasko, uzeti jedan bod, primili osam golova. Dosta je problema bilo, malo vremena za pripreme. Mora da se igra mnogo bolje, defanziva mora bolje, ovo je najviši nivo. Švajcarska je bila dužnik Srbiji, Urugvaj Gani, obe utakmice su izgubljene glat. Imali smo dobrih trenutaka. Imali smo 2:1, imali smo 3:1 protiv Kameruna. Treba igrati u oba pravca. Igrali smo široko, dosta proboja po boku, morali smo bolje da ta zatvorimo sredinu“, smatra Rajevac.

Podsetio je da selektor Dragan Stojković od preuzimanja reprezentacije gaji ofanzivan stil.

„Nemamo defanzivne blokove, špicevi nemaju obavezu da zatvarju prvu liniju, to je način igre. Morate da vodite računa o svom golu, mnogo smo golova primili. Nemamo defanzivnu igru, da sačuvamo rezultat, kad povedemo da zaključamo utakmicu. Ovo je najviši nivo i tu ne sme da bude kiksa, a mi smo dosta puta kiksirali. Odgovornost je selektora, kako je izabrao igru, to je njegov domaći zatadak i to se vidi na terenu“, rekao je.

Na identične načine smo ispuštali prednost, to govori da ekipa fizički pada, nadovezao se Čiča.

„Nije samo defanzivna linija kriva, iako snosi najveću odgovornost. Srbija je loše analizirala protivnike, za razliku od rivala koji su nas odlično analizirali. Nedopustivo je protiv Kameruna dva gola. Švajcarska je kvalitetniji tim od Kameruna, ima kontinuitet nastupa što Srbija nema. Ova ekipa ima potencijal, kvalitet, ali je izostala mentalna snaga i duh pobednika“, rekao je novinar SK.

Dodao je i da selektor nije bio u svom maniru, da nije bilo harizme i energije.

„Posle Brazila i Kameruna nije smeo da okrivi igrače za neuspeh. Mi smo u prvoj utakmici videli da Mitrović nije spreman, Vlahović je zaigrao, očigledno da nisu bili na 100 posto, ni Kostić nije bio na 100 posto. Utisak je da Srbija izgleda bolje kad igra sa dva napadača. Onda su potrebne korekcije u veznom redu, Sergej Milinković Savić je podbacio. Piksi je formirao ekipu, napravio rezultat, zaista je dobar, igračima je stalo. Logično bi bilo da ostane, ali to ne zavisi od njega. Protiv Kameruna nerezonske izmene, nedopustivo da ekipa koja ima dva gola više prima golove iz kontre“, rekao je Čiča.

I Rajevac je saglasan da je Sergej Milinković Savić morao više.

„Kad smo poveli 3:1 protiv Kameruna on je malo zatajio, ta utakmica je mogla da bude 5:1. Kad imate dobar rezultat ne treba da ostavljate toliki prostor iza zadnje linije. Tu je malo Sergej zakazao i njegova igra nije bila kao što treba. Ovo je realnost, moramo da promenimo način igre, ne postoji prvi defanzivni blok, ako mislimo da uđemo u krem svatskog fudbala, moramo te stvari da ispravimo“, poručio je trener.

Komentari

Vaš komentar