Srbija izgubila Kerkeza: Vrbašanin debituje za Mađarsku

Fudbal 23. sep 202209:53 9 komentara
Miloš Kerkez
Guliver image

Okopnela je nada, poslednjih meseci prisutna samo u tragovima – supertalentovani Vrbašanin Miloš Kerkez neće igrati za Srbiju. Prvotimac AZ Alkmara prihvatio je poziv mađarskog saveza i mogao bi već u petak veče da debituje za „A“ tim, na gostovanju u Nemačkoj!

Ništa neobično, na prvi pogled. Učenik Milanove škole otišao je tamo gde želi i imao je puno pravo da bira stranu. Ali… Možda je priča mogla da ima i drugačiji epilog. Uz malo diplomatije, ideje i želje sa ključne adrese – Terazija 35.

Povezano

O Kerkezu junioru, totalno nepoznatom domaćoj javnosti, tek po koja reč. Vrbašanin, Srbin, pravoslavac, od oca Sebastijana, stasao u Mađarskoj, profilisan u Milanu, trenutno standardan levi bek AZ Alkmara, modernog čuda holandske Eredivizije…  Rođen novembra 2003.

Odlučio se ranije za mađarsku selekciju, stavio je to do znanja i prethodnim čelnicima sportskog sektora u vertikali Fudbalskog saveza Srbije, direktoru Vladimiru Matijaševiću i koordinatoru mlađih selekcija Goranu Grkiniću. Isti dvojac, istrajan u nameri da se bori do poslednjeg srpskog sina, rođenog i daleko od granica matice, teško se mirio sa „ne“ familije Kerkez.

Iako je u isto vreme, tandem sportskih radnika, danas angažovan u Čukaričkom, imao ispred sebe spisak od 120 potencijalnih budućih „orlova“. Svako ime nosilo je specifičnu težinu. Zapucali su i kasnije ka Vrbasu, očekujući pozitivan signal iz bačke ravnice. Nisu, ipak, uspeli…

Da uspeh u fudbalu ne počiva na hvalisanju, improvizacijama i ad hok kombinacijama, najbolje se očitalo u vremenima pre i posle rada tandema MatijaševićGrkinić u Fudbalskom savezu Srbije. Pojačanim pregovaračkim aktivnostima, dres Srbije zadužili su braća Motika, tada momci o kojima se naveliko pričalo u Nemačkoj i Bajernu, supertalentovani Sava Čestić iz Kelna, Jan Karlo Simić, od skoro profesionalac Milana, Goran Babić, štoper i vezista Sautemptona dobio je srpski pasoš… Lepa osnova budućnosti!

Nisu dočekali odgovore, iako su se na pedalj približili „kapitalcima“ – Lazaru Samardžiću i Stefanu Bajčetiću. Prvi tada član Herte, potom i Lajpciga, drugi nada Liverpula, lomili su se da li će u Nemačku, ili Španiju. A, zov Srbije bivao je najglasniji!

Od februara 2021. ceo projekat pao je u vodu. Prethodno je još u mandatu predsednika Slaviše Kokeze za najodgovornijeg u mlađim selekcijama imenovan Nikola Lazetić. Skromno iskustvo nije bilo prepreka da jedan od najsloženijih poslova u sistemu FSS preuzme direktor maglovite biografije van terena.

Netrpeljivost u terazijskim kancelarijama brzo je dobila epilog – Grkinić se hitro povukao na Banovo brdo, a Matijašević pod teretom promena na Terazijama i u „A“ timu zvanično podneo ostavku…

U osmom spratu zgrade na Terazijama 3, kažu dobro upućeni, ostao je i zaveden spisak potencijalnih reprezentativaca Srbije, rođenih od 2001. do 2005. Samo iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, ima ih preko 100. Igraju u Bajernu, Herti, Union Berlinu, Hofenhajmu, bečkoj Austriji, Ajaksu, Bazelu, Cirihu, Grashopersu, Jang Bojsu… Zaostavština ozbiljnog i studioznog rada, siguran temelj, ili nadogradnja budućnosti fudbalske Srbije, kako ko voli da gleda… Put do riznice, ma koliko bogate, zahteva malo više truda i upornosti. Čak i kad je tu, pred vama, traži barem zrnce diplomatije i žive aktivnosti.

Veliki igrači nikad ne gube vreme!