Srbija nadomak direktnog mesta u LŠ od sezone 2023/24

Fudbal 18. feb 202215:34 > 15:351 komentar
Crvena zvezda - Partizan
Foto: 1006762422 via Guliver

Godinama se sanjalo, poslednjih meseci šuškalo i sabiralo, a posle plasmana Crvene zvezde i Partizana u evropsko proleće, pa još i vredne pobede "crno-belih" u Pragu za jedan koeficijent bod, jasno je da se Srbija nalazi nadomak velikog uspeha i direktnog mesta u Ligi šampiona u sezoni 2023/24.

Naša Liga je trenutno na 11. poziciji, koja za nacionalnog prvaka donosi grupnu fazu, a vicešampionu kvalifikacije za elitno takmičenje. Trećeplasirani tim bi išao u baraž Lige Evrope, što znači i sigurno učešće u Ligi konferencije (!), a imali bismo još dva tima u kvalifikacijama za novoosnovano takmičenje.

Srbija trenutno ima 32.375 bodova, 0.575 više od Ukrajine, koja je na 12. mestu UEFA liste, ali i koja nema više predstavnika u evropskim takmičenjima ove sezone.

To znači da su za Srbiju jedina pretnja Belgijanci, koji zaostaje 1.775 koeficijent bodova i imaju Gent, kao jedinog predstavnika.

Uspeh Srbije mogao bi da izostane samo u scenariju da Gent stigne do finala Lige konferencije sa svim pobedama, a da Crvena zvezda i Partizan više ne osvoje nijedan bod.

Takođe, dodatni uslov da Srbija u sezoni 2023/24. ima direktnog putnika u Ligu šampiona jeste i da sezonu ranije prvak Evrope bude tim koji je već kroz svoje nacionalno prvenstvo obezbedio plasman u elitu.

To se u najvećem broju slučajeva i dešava.

Uz ovu vest treba dodati i onu da je Srbija ove sezone deveta po uspešnosti u Evropi sa 8,500 koeficijent bodova. Dobra stvar je što će se ovaj bodovni učinak provlačiti i u narednih pet sezona, koliko traje ciklus koji obuhvata UEFA, kako bi rangirala Lige za mesto u evropskim kupovima.

Komentari

Vaš komentar