Stojković: Živkovića sam morao da menjam, nema alibija

Fudbal 12. jun 202223:466 komentara
Dragan Stojković Piksi
Foto FSS

Nepunih pola sata posle šokatnog remija u Ljubljani (2:2), selektor Srbije Dragan Stojković došao je nasmejan u salu pred mnogobrojne novinare. Buran duel, bez pobednika, kao da nije ostavio traga na vođi srpskog tima.

Slom posle odmora zahtevao je objašnjenje u izmeni Andrije Živkovića. Najbolji fudbaler na terenu, do tada, silom prilika mora je van terena.

Povezane vesti

„Morali smo da promenimo Živkovića u poluvremenu. Negde na isteku prvih pola sata, imao je problema sa okom, duplo je video. Činilo se da ću već tada morati da menjam, ali izdržao je poslednjih 15 minuta. U svlačionici smo utvrdili da ima problema sa zenicama, jednostavno, nije bilo moguće da ostane u igri“, objasnio je Dragan Stojković na konferenciji za medije.

Ostao je utisak – Srbija je upravo na tom planu izgubila drugo poluvreme i umesto tri, upisala samo jedan bod na Stožicama.

„Nema alibija, izašao je jedan, ušao drugi igrač. Da je bila normalna situacija menjali bismo oko 65. minuta, ovako… Ne zameram ništa momcima, sve smo imali pod kontrolom, umor nas je pritisnuo. Neka se odmore dobro, slede nam mečevi sa Švedskom i Norveškom.“

Ispisao je 18. meč Stojković na klupi Srbije i drugi put ispustio prednost. Prvi put u Republici Irskoj, septembra prošle godine.

„Baš smo u svlačionici komentarisali da je scenario bio sličan dablinskom. Nema vajde od priče, niti prostora za jadikovanje. I da smo pobedili, matematika bi bila ista – neophodne su nam dve pobede za prvo mesto u grupi.“

Iako je nekoliko puta, nervoznim reakcijama u finišu, izazvao reakcije domaćih navijača, Stojković je i posle šokantnog meča bio vidno raspoložen.

„Mislim da ste uživali, super je utakmica iza nas, takmičarska, mnogo preokreta. Činilo se da je Slovenija na kolenima, ali za pet minuta uspela je da izjednači. Prvi deo bio je pod kontrolom Srbije, igra za udžbenike, pleni i koju želimo. Oba gola postigli smo posle odličnih akcija i zasluženo došli u vođstvo. Ušli smo ležernije u nastavku, prvi ulazak u boks za 2:1, kasnije 2:2. Došlo je do pada koncentracije, umor je bio veliki i zbog toga razumemo greške. Sastavni je to deo fudbala, četiri gola, veliki broj šansi. Navijači su imali razloga da uživaju.“

Slovenačke novinare interesovao je odgovor na pitanje – da li su srpski reprezentativci potcenili domaći tim.

„Nema govora o potcenjivanju. Poštujemo reprezentaciju Slovenije, može da napravi problem svakoj ekipi. Gledali ste utakmicu sa Norveškom. Ne postoji reč potcenjivanje sa moje strane, pogotovo kad su bili nadigrani posle 45 minuta. Impresivno kako su se Slovenci podigli, istina je da smo bili malo ležerniji posle odmora. Imali smo totalnu ofanzivnu koncepciju, na žalost nismo postigli treći gol.“

Usledilo je objašnjenje i nekoliko ishitrenih reakcija na klupi. Stradala je i jedna od flašica za vodu, selektor se brzo izvinio.

„Kad smo grešili u pasovima, imalo je nervoze, ali to je više plod emocije. Ne volim takve stvari, ali dešava se…“

Uporno je Stojković potencirao učinak u prvom poluvremenu.

„Svejedno u kakvoj je formaciji počeo protivnik. Ništa Slovencima nije pomoglo u prvom poluvremenu. Hoćemo taj stil, napadčki, lep za gledanje, mora da se pozdravi aplauzima, bez obzira sa koje strane. Ne želim da se domaćini uvrede, ali u prvom poluvremenu pitao se samo jedan tim – Srbija.“

I za kraj – još jedan osvrt na pune tribine ljubljanskog stadiona.

„Hvala ljudima na lepom ambijentu. Stadion, teren i uslovi za igru bili su perfektni. Naravno, i veliki broj Srba na tribinama dali su nam impuls. Držali smo se taktike i stila, nemam zamerki na taj deo igre, niti šta da stavim na dušu igračima. Idemo dalje…“, zaključio je Dragan Stojković.

Komentari

Vaš komentar