Tužna vest za YU fudbal: Preminuo nekadašnji ekonom Lala Nikolić

Fudbal 16. nov 202121:06 > 21:08
Stanko Nikolić Lala
Foto FSS

U Beogradu je u 75. godini preminuo legendarni ekonom fudbalskih reprezentacija Jugoslavije i Srbije Stanko Nikolić Lala.

Fudbalski Savez Srbije je samo dan nakon velike radosti i plasmana na Svetsko prvenstvo, objavio tužnu vest na zvaničnom portalu Saveza: U Beogradu je u 75. godini preminuo legendarni ekonom Stanko Nikolić Lala.

Kako prenosi FSS, karijeru u stručnom štabu reprezentacije Lala je počeo daleke 1974. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje se dve godine kasnije održalo u Jugoslaviji i na kome su Plavi osvojili četvrto mesto.

Stanko Nikolić Lala, Davor Suker, FSS, Fudbalski Savez Srbije
Starsport/Pedja Milosavljevic – Stanko Nikolić i Davor Šuker

Učesnik četiri Svetska (1982, 1990, 1998 i 2006) i dva Evropska prvenstva (1984 i 2000), ali i osvajač bronzane medalje na Olimpijskom igrama u Los Anđelesu 1984. godine, kao deo ekipe koju su činili fudbalski virtuozi poput Dragana Stojkovića, Admira Smajića, Bore Cvetkovića, Mehmeda Baždarevića, Nene Gračana, Vlade Čapljića, Štefa Deverića… Sa zadovoljstvom je vodio računa o opremi fenomenalnih momaka koju su Amerikanci, opčinjeni igrom Toplakove čete, zvali Ludom družinom iz Istočne Evrope.

Uvek spreman za šalu

Tih, skroman i nenametljiv, ali uvek lepo raspoložen, nasmejan i spreman za šalu, Lala je vremenom postao omiljeni lik među fudbalerima i čovek kome su poveravali svoje najskrivenije tajne.

Izgradio je familijarni odnos sa vedetama jugoslovenskog fudbala, a sa nekima poput Faruka Hadzibegića, Siniše Mihajlovića ili Dragan Stojkovića to je poprimalo i koju emociju više.

Selektori su se menjali (Biće Mladinić, Ivan Toplak, Slavko Luštica, Stevan Vilotić, Miljan Miljanić, Toza Veselinović, Miloš Milutinović, Ivica Osim, Slobodan Santrač, Milan Živadinović, Vujadin Boškov, Milovan Đorić, Ilija Petković), ali je Lala ostajao na svom mestu i svojim vedrih duhom doprinosio uvek dobroj atmosferi u taboru državne reprezentacije, što dovoljno govori o njegovim ljudskim kvalitetima.

Sahrana u subotu

Pre angažmana u Fudbalskom savezu, aktivno je igrao fudbal za Vojvodinu, Palilulac, Jagodinu, Voždovac i Radnik iz Bijeljine.

Sahrana Stanka Nikolića Lale obaviće se u subotu, 20. novembra, na Novom bežanijskom groblju od 13:30 sati.