UKV: Šenkli i Stin – Liverpulov patrijarh i Fergijev idol

Fudbal 04. okt 202211:47 0 komentara
Bil Šenkli
Clive Mason, Getty Images Sport

Ovonedeljna epizoda Utorka kod Vlade u potpunosti je prožeta Škotima, a centralna tema je Bil Šenkli, graditelj velikog Liverpula, prvog potpuno superiornog tima u Engleskoj.

UKV

Kada ga je Šenkli preuzeo, Liverpul je bio u sedmoj uzastopnoj drugoligaškoj sezoni, a sa njim su stigle titule, prvi FA kup i prvi evrotrofej. U sedam godina po odlasku u penziju Liverpul je triput bio prvak Evrope. Šenklijevo doba donelo je Liverpulu kompletan današnji imidž – dres, himnu, „Enfild“ kao tvrđavu, poseban odnos sa navijačima. Njegobv metod i njegovi saradnici i učenici vodiće klub punih 40 godina.

Šenlijeve reči „John, you are immortal now“ govore sve o Džoku Stinu. Amater do 28. godine, ipak je kao kapiten podigao duplu krunu sa Seltikom. Kada je 1965. godine progutao žabu i postavio protestanta Stia za menadžera nisu samo odmah dobili titulu čekanu 12 godine, već su godinu kasnije Stin i Seltik ugasili catenaccio i prvi put u istoriji oteli Kup šampiona iz ruku Latina i doneli ga na Ostrvo. Seltik, koji je u 27 godina pre Stina uzeo samo jednu titulu, sa njim je stigao do devet u nizu. Uzor nizu sjajnih menadžera, pre svega seru Aleksu Fergusonu, Stin je život okončao na samoj aut-liniji, u finišu kvalifikacionog meča Vels – Škotska.

Za kraj, tu je redovna rubrika Put do Katara, u kojoj se takođe bavimo Škotskom, ali ne samo njom. Uživajte!