Ultraofanziva na Stožicama: Mitar i Luka napadaju Sloveniju

Fudbal 12. jun 202212:472 komentara
REUTERS/Marko Djurica

Srbija će u nedelju veče, iz najjačeg oružja, „napasti“ tri boda na slovenačkim Stožicama. Ultraofanziva u poslednjem kolu junskog ciklusa Lige nacija mogla bi „orlove“ da smesti na lidersku poziciju četvrte grupe „B“ divizije.

Od izveštača iz Ljubljane

Najmlađe međudržavno takmičenje UEFA nema primesa omiljenog u fudbalskim krugovima, ali ume, baš kao i najveća, da podigne adrenalin, uzbuni navijače i natera na računice. Baš kao Srbija, u ovom trenutku, pretendent na mesto broj jedan, tim sa sve više poštovalaca, u navijačkim i stručnim krugovima.

*Oblak samo za SK: Jugoslavija bi mogla na krov sveta

Pijetet Slovenaca, tradicionalno temperamentom udaljenih od fudbala, pogotovo kad njihovom timu ne ide najbolje, najbolji je dokaz da „orlovi“ gaze odličnom stazom povratka poverenja i poslednjih godina jeftino rasprodavanog ugleda…

A, poštovanje domaćina u Ljubljani – to je već i zadatak više Piksijevom stručnom štabu i najboljim fudbalerima Srbije.

Srbija će Ljubljani predstaviti superofanzivan tim, sa Aleksandrom Mitrovićem i Lukom Jovićem u napadu. Jasna želja selektora da podrži povratak Jovića u najbolji tim, uz reči ohrabrenja, biće podržana i šansom na Stožicama.

Izvesno je da će Mitrović, u konačnom rasporedu, biti smešten najbliže golu Jana Oblaka. Tandem nije u prethodnim zajedničkim nastupima delovao skladno, ali Luka Jović sada izgleda mnogo sigurnije, naoružan samopouzdanjem, mogao bi da pred Stojkovića stavi još jednu dilemu i opciju više, uoči nadolazećeg Mondijala.

Sa Mitrovićem i Jovićem, srpski tim pretrpeće i izvesnu modifikaciju – umesto 3-4-2-1, bliži je sistemu 3-4-1-2.

Iza napadača mesto je rezervisano za Dušana Tadića. Kapiten i u junskim danima (g)radi bez greške, pakuje golove i razigrava, nosiće „orlove“ i u Ljubljani.

Foto FSS/Dragan Stojković Piksi
Foto FSS/Dragan Stojković Piksi

Inkorporiranje Jovića u najboljih 11, iziskivaće i promenu pozicije Sergeja Milinkovića Savića. Vezista će opet na povučeno, mesto zadnjeg veznog. Imaće ofanzivniju ulogu od, na istom delu terena, očekivanog Nemanje Gudelja.

Sa bočnih pozicija dejstvovaće Andrija Živković i Filip Kostić. Ofanzivnije – ne može. Premijerno, prvotimac PAOK-a i zvezda Ajntrahta, u junskom ciklusu, izneće zajedno na plećima utakmicu u Ligi nacija.

Bez povređenih Erhana Mašovića i Matije Nastasića, spisak defanzivaca ostao je na pet prezimena. Prema najavama, duel u Ljubljani počeće trio od poverenja selektora – Nikola Milenković na desnoj strani, Miloš Veljković u centrali i Strahinja Pavlović u ulozi levog štopera. Šansu sa klupe, u tom slučaju, čekaće Stefan Mitrović i Strahinja Eraković.

Napokon, ispred mreže naći će se, najverovatnije, Vanja Milinković Savić. Prethodna tri meča, u ravnomernoj raspodeli, iznela su sva trojica golmana, Vanja je počeo prvi i mogao bi zaključi junske izazove u Ligi nacija.

Duel Slovenija – Srbija, na programu je u nedelju, od 20.45.

Komentari

Vaš komentar