FIBA Evroliga: Dva mesta za ABA ligu

Košarka 10. dec 201517:32 > 17:33
sk

Svetska košarkaška federacija predstavila je model Evrolige od sezone 2016/17, a ono što je bitno za klubove iz regiona, ABA liga će imati dva ili tri mesta u ovom takmičenju.

Generalni sekretar FIBA Patrik Bauman u Minhenu se sastao se sa predstavnicima ULEBa, ABA lige, VTB lige, srpske, francuske, nemačke, italijanske, poljske, grčke, turske, izraelske lige…

Kako se navodi, Evroliga će imati 32 ili 34 učesnika, a za ABA ligu osigurana su dva mesta uz jedno u kvalifikacijama. Ostali detalji nisu poznati.

Formirane su i dve radne grupe, a novi sastanak u Minhenu zakazan je za 7. januar 2016. Konačni rok za konačni dogovor je 18. januar.

ULEB Evroliga je, podsetimo, sačuvala svoje pozicije i ostala dominantna na Starom kontinentu nedavnim potpisivanjem desetogodišnjeg ugovora sa kompanijom IMG, što im je omogućilo ostanak najboljih klubova pod njihovim okriljem.

Podeljeno je 11 licenci (CKSA, Panatinaikos, Olimpijakos, Barselona, Real Madrid, Laboral Kuća, Fenerbahče, Anadolu Efes, Emporio Armani, Žalgiris i Makabi), mesto u eliti zagarantovano je i pobedniku Evrokupa i kvalifikacija, kao i šampionima tri zemlje.

Podsetimo, Evroliga pod okriljem ULEB će od sledeće sezone imati 16 klubova, a još se ne zna kakva je sudbina ekipa iz ABA lige.