Hala sportova od danas nosi ime Ranka Žeravice

Košarka 10. feb 201614:08 > 14:15
Tanjug/Nemanja Jovanović

Hala sportova na Novom Beogradu od danas nosi ime legendarnog trenera Ranka Žeravice, jednog od tvoraca srpske košarke, koji je umro u oktobru 2015. godine, saopšteno je iz opštine Novi Beograd.

Spomen ploča sa likom Ranka Žeravice postavljena je danas na Hali sportova na Novom Beogradu.

U prisustvu velikog broja ljudi, spomen ploču otkrili su supruga Zaga Žeravica, predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, predsednik i potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas i Dejan Tomašević.

Najmanje što smo mogli da uradimo bilo je da brzo odgovorimo na predlog Košarkaškog saveza, jer ako neće brzo da reaguje bivši sportista, onda ne znam ko će. Pozvao bih i druge lokalne samouprave da razmisle o tome da svi sportski objekti u zemlji dobiju naziv po nekom našem istaknutom sportisti. To je moj javni predlog i nadam se da će naići na pozitivan odgovor“, rekao je Šapić, bivši vaterpolo reprezentativac Srbije.

Tomašević je zahvalio opštini Novi Beograd što je usvojila inicijativu Saveza.

Ranko je bio jedan od tvoraca košarke posle rata. Iz ličnog iskustva znam koliki je uticaj imao u Evropi„, rekao je Tomašević.

Žeravica je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1980. godine i Svetsko prvenstvo deset godina ranije. U Kuću slavnih Svetske košarkaške federacije (FIBA) primljen je2007. godine.