Bora Stanković: FIBA neće odustati!

Košarka 27. mar 201616:35 > 16:37
Tanjug/Oksana Toskić

Rat na relaciji ULEB – FIBA se nastavlja. Mnogi smatraju da FIBA neće izbaciti reprezentacije zemlajak koje se opredele za ULEB. Legenda svetske košarke Bora Stanković, bivši predsednik FIBA i počasni generalni sekretar FIBA tvrdi da su pretenje ozbiljne.

“FIBA će pretnje sprovesti u delu ukoliko se ne pronađe neko rešenje. Tu se radi o pitanju kuda ide sport, odnosno o tome ko će voditi glavnu reč. Vidimo da je situacija eskalirala do krajnjih granica i pokretanja sudskih sporova, ali se na sudovima ne može naći rešenje. Veliki sam pesimista u tom pogledu. Svojevremeno sam otišao iz FIBA, razočaran odnosom klubova prema savezima i odnosom saveza prema FIBA. Bio je to prvi korak ka katastrofi.

Košarkaški savez Srbije podržao je projekat Lige šampiona, ali je prepustio klubovima da se sami opredele da li će igrati u takmičenjima pod jurisdikcijom Evrolige ili FIBA. Međutim, takav stav mogao bi da rezultira izbacivanjem nacionalnog tima iz kvalifikacija za Evrobasket 2017, pošto je u ovom trenutku samo FIBA Evropa izašla sa konkretnim merama. O sankcijama vezanim za predstojeće Olimpijske igre u Riju naknadno će odlučivati Bord FIBA.

 “Naš sportski i materijalni uticaj je veoma mali, tako da je najbolje da ne preduzimamo ništa i sačekamo da vidimo u kom pravcu će se situacija odvijati” rekao je Stanković za “Novosti” i nastavio na temu ABA lige i njenog opstanka: “ABA je kolaterlana šteta. To je stvar koja se može brzo i lako nadoknaditi. Kao što sam rekao, sve to predstavlja jednu veoma tragičnu situaciju.