Pavlović: Zvezda u 8, jedan od najvećih uspeha jugo sporta

Košarka 07. apr 201615:47 > 15:51
KK Crvena zvezda

Crvena zvezda je obezbedila plasman među osam najboljih u elitnom košarkaškom takmičenju, prvi put posle 1973. godine, a sportski direktor kluba Mirko Pavlović smatra da je ovo jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog sporta

– Taj uspeh može da se meri sa najboljim u istoriji srpskog, pa i jugoslovenskog sporta. To odgovorno tvrdim, pre svega, zbog sistema takmičenja i konkurencije koju smo imali kroz takmičenje u svim fazama Evrolige. Pogledajte samo koje ekipe, sa koliko stranaca i sa kakvim budžetima u tome nisu uspele i ostale su iza nas. Drago nam je i ponosimo se da smo doveli uspeh kluba do tog nivoa da možemo da se poredimo sa najušpesnijom generacijom koja je igrala pre više od 40 godina – rekao je Pavlović u razgovoru za „Mozzart sport“.

Na pitanje koga priželjkuje u četvrtfinalu, CSKA ili Laboral Kuču, Pavlović je bio veoma jasan.

– Iskren da budem više bih voleo da igramo protiv Laboral Kuče. Igraju sjajnu košarku ove sezone, ali mislim da sa njima možemo za nijansu lakše da igramo nego sa CSKA. Međutim, našu ekipu krasi jedno ogromno samopouzdanje. Svi igrači pored zajedništva i sjajne timske igre su imali i zapažene individualne utakmice. Pokazali smo da možemo sa svima da igramo kako u Beogradu, tako i na strani. Iz pozicije koliki nam je budžet i da ne radimo u idealnim uslovima, mozda zvuči prepotentno, ali znam da ova ekipa ne preza ni od koga i da su sledeća čuda moguća, pa što da ne i ulazak na F4.

Da li će klub raditi na ostanku Dejana Radonjića i posle ove sezone, posebno posle priča o Efesu i drugim velikim klubovima, za Pavlovića nema dileme.

– Interesovanje velikih klubova za Dejana me uopšte ne iznenađuje. Njegov ostanak u Crvenoj zvezdi je apsolutni prioritet. Dejan je uneo ozbiljan rad i promenio klub tamo gde je suštinski najvažnije, na terenu. Dejanov doprinos našem klupskom uspehu je nemerljiv.

Istakao je da veoma žali što jedan igrač nije došao u crveno-beli tabor.

– Ostaje velika žal što nismo uspeli da potencijal i talenat koji leži u Nikoli Jokiću iskoristimo za nas. Žao mi je što tada u više navrata nismo uradili više. Da li bi smo uspeli ne znam, ali znam da je takvu situaciju naš klub svojevremeno imao sa Divcem, kada smo ga ispustili. Bio sam na tim pripremama na Kopaoniku kada je Vlade bukvalno otet iz hotela. Takvi igrači kao Jokić se rađaju svakih 20 godina. Ćosić, Divac, Jokić su jedinstveni i menjaju istoriju svakog kluba.

Pavlović nema dilemu da mora da se nastavi sa ABA ligom.

– Pozicija KLS lige nije degradirana već realna. Srpska košarka je rob svoje neodlučnosti i nemanja jasne strategije i politike po pitanju ABA lige i sistema takmičenja u našoj zemlji i regionu. Za tu neodlučnost ne krivim nikoga posebno, čak mislim da najveću odgovornost nose sami klubovi koji ne mogu da se dogovore i imaju jedinstven stav i pokrenu rešenje. Bolje za sve bi bilo da se zauvek prihvati ABA kao neminovnost, da se više energije ulozi u stvaranje Druge ABA lige, sa kojom mogu da se reše mnogi problemi. Od kalendara, preko koncentracije kvaliteta do jasnog amaterskog nivoa takmičenja u KLS ligi, koja bi onda prevashodno bila razvojna. Druga ili 1B ABA liga je idealno rešenje za sve probleme srpske kosarke. Da li će se to do kraja prepoznati i sprovesti, ostaje da se vidi. Rat između FIBA i Evrolige ne sme da bude alibi za nepokretanje rešavanja ovog projekta.