Komemoracija i sahrana Aca Petrovića u petak

Košarka 04. dec 201411:41 > 11:41
Izvor: EPA

Komemoracija povodom smrti čuvenog košarkaškog trenera Aca Petrovića, biće obavljena u petak u devet časova u Sportskom centru Šumice.

 Košarkaški savez Srbije pozvao je sve prijatelje i saradnike prerano preminulog košarkaškog stručnjaka da dođu u Šumice i zajedno evociraju uspomene i odaju mu počast. Sahrana Aca Petrovića biće obavljena istog dana u 11 časova na Novom bežanijskom groblju.

Poznati košarkaški trener Aleksandar Aco Petrović preminuo je juče u 56. godini posle duge i teške bolesti. Petroviću je početkom prošle godine dijagnostifikovana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), neurološko oboljenje koje uzrokuje atrofiju mišića i od koje oboli jedno do tri osobe na 100.000 ljudi. 

Bolest je osetio kada je radio kao trener Uniksa, a sudbina je htela da poslednji meč u karijeri vodi krajem januara iste godine u Beogradu protiv Crvene zvezde, čiji je glavni trener bio 2009. godine, a bio je i član stručnog štaba kada je osvojena poslednja titula 1998. godine.

Rođen je u Požegi 14. oktobra 1959. godine, a tokom karijere vodio je beogradski Radnički, Hemofarm, FMP, Lokomotivu iz Rostova, Uniks, Žalgiris i Azovmaš. Bio je asistent selektoru Svetislava Pešiću u reprezentaciji Jugoslavije, sa kojom je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2001. i godinu dana kasnije na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu. Petrović ima i srebro sa EP u Poljskoj 2009, prvo pod imenom Srbija, kada je bio u stručnom štabu Dušana Ivkovića.