EP za košarkaše 2015: Srbiji najteža grupa!

Košarka 08. dec 201417:03 > 19:09
Izvor: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images Sport

Reprezentacija Srbije će na 39. Evropskom prvenstvu za košarkaše naredne godine biti u grupi B, u Berlinu, zajedno sa Španijom, Nemačkom, Italijom, Turskom i Islandom, odlučeno je žrebom u pariskom Diznilendu.

Prvog dana šampionata, 5. septembra 2015. godine, Srbija će igrati protiv Španije, dok je sutradan na programu meč protiv domaćina, Nemačke. Treću utakmicu na prvenstvu vicešampioni sveta će igrati protiv Islanda 8. septembra, dan kasnije protiv Turske, dok će poslednji meč u grupi igrati protiv Italije 10. septembra.

Posle odustajanja Ukrajine EP će biti odigrano od 5. do 20. septembra 2015. u Francuskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj i Letoniji. Domaćini prve faze su Monpelje („Park i apartkani arena“), Berlin („O2 arena“), Zagreb („Zagrebačka arena“) i Riga („Arena Riga“), dok će nokaut faza biti u Lilu („Lil arena“).

Žreb je bio poludirigovan, jer je svaka zemlja koorganizator šampionata izabrala po jednog partnera koji će biti sa njom. Tako su Hrvati izabrali Slovence, Francuzi Fince, Nemci Turke, a Letonci Estonce. Titulu brani Francuska, a u finalu 2013. u Sloveniji savladala je Litvaniju.

Iz svake grupe, po četiri najbolje ekipe prolaze u osminu finala, a ukrštaju A i B, odnosno C i D grupa.

EP će biti i kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre 2016. godine. Finalisti će obezbediti vizu za Rio, dok će ekipe od trećeg do šestog mesta igrati na dodatnom kvalifikacionom turniru.

Srbiju su na žrebu predstavljali selektor Aleksandar Đorđević, generalni sekretar KSS Andrija Kleut i potpredsednici Dragan Tarlać i Dejan Bodiroga, koji je imao obaveze i na ceremoniji žrebanja.

GRUPA A (MONPELJE)
Francuska
Finska
BiH
Poljska
Izrael
Rusija

GRUPA B (BERLIN)
Španija
Srbija
Nemačka
Italija
Turska
Island

GRUPA C (ZAGREB)
Hrvatska
Slovenija
Grčka
Makedonija
Gruzija
Holandija

GRUPA D (RIGA)
Litvanija
Ukrajina
Letonija
Belgija
Češka
Estonija