Maljkovićeva: Radimo za žensku košarku i naše društvo

Košarka 16. jun 201720:42 > 20:44
Marina Maljković

Pokret za žensku košarku Marina Maljković održao je završni čas za školsku 2016/17 na kome je podelio medalje devojčicama koje su u prethodnoj školskoj godini pohađale besplatne časove košarke.

Pehari su dodeljeni i kompanijama i institucijama koje su pomogle da se taj društveno-koristan projekat sprovodi i širi u Beogradu i Srbiji.

Bivša selektorka Marina Maljković istakla je veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima. Masovnost, veliki broj odrađenih treninga i pre svega kvalitetan rad sa decom su najbolji pokazatelj neophodnosti ovakvih programa u našem društvu.

Naš osnovni cilj je da damo mogućnost devojčicama da uđu u svet košarke i da im bavljenje sportom postane navika. U današnje vreme kada svaka vanškolska aktivnost košta, mi zahvaljujući velikoj pomoći naših sve brojnijih prijatelja nudimo besplatne košarkaške treninge i tako će biti ubuduće. Želimo da svako dete ostvari svoje pravo na igru, da ne bude limitirano finansijskim aspektom, a sa druge strane da više niko ne može da pronađe izgovor da ne šalje svoje dete da se bavi sportom“, istakla je Marina Maljković, srpski stručnjak koji je u prvoj sezoni rada u Galatasaraju, taj turski tim uvela u Evroligu.

U prethodnoj školskoj godini, Pokret se proširio u Beogradu i Srbiji. Treninzi su redovno održavani na ukupno 13 lokacija, sa preko 40 treninga nedeljno, za više od 600 devojčica, koliko je do sada prošlo kroz ovaj program.

Kada se podvuče crta, volim da pričam pre svega o kvalitetu. Naši treneri su izuzetno posvećeni. Rade na tome da kroz zanimljive treninge devojčice uvode u svet košarke, ali isto tako ih i uče kako da sve vrline ove igre koju svi volimo mogu da prenesu u stvarni život – šta znači fer-plej, poštovanje igre, pravila, protivnika, starijih, kako se igra u timu. Želimo da naša ženska košarka ima koristi od ovog programa, ali isto tako i naše društvo da dobija kvalitetne osobe. Sa druge strane, kada pričamo o brojevima, onda je dovoljno da vam kažem da je kroz besplatne škole košarke prošlo 625 devojčica, od kojih je više od 400 imalo redovne dolaske. Radili smo na 13 lokacija, sa 42 treninga nedeljno ili ukupno od 1. septembra do danas 1.134 sati rada sa decom, što je podatak za veliki ponos“, kaže Marina Maljković.

Osvajačica zlatne medalje sa Evropskom prvenstva pre dve godine i bronze na Olimpijskim igrama u Riju se još jednom zahvalila Telekomu Srbije, Rodi, Koka koli HBC, gradu Beogradu i opštinama, centrima i školama u kojima se program besplatnih škola sprovodi i najavila od septembra ulazak i Addiko banke.

Male košarkašice su dobile priliku u hali sportova „Ranko Žeravica“ da uživaju u mini koncertu novosadske grupe „Frajle“, koja je odlučila da 100 dinara od svakog prodatog diska „Ljubav na dar“ doniraju Pokretu Marina Maljković.

Tokom letnjeg raspusta, program besplatnih škola košarke sprovodiće se u DKC Majdan subotom i nedeljom od 10 do 12 časova, a do kraja juna devojčice osnovnoškolskog uzrasta mogu da dolaze i na treninge u Vizuru sport u Zemunu subotom i nedeljom od 9 časova.