Antonić: Klubovi odlučuju ko će igrati za 'Orlove'

Košarka 31. okt 201715:09 > 15:10
KSS

Pomoćni trener košarkaške reprezentacije Srbije Jovica Antonić rekao je da košarkaši koji su na spisku selektora Aleksandra Đorđevića žele da igraju u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019, ali da ne odlučuju oni o tome.

Đorđević je pre nekoliko dana objavio preliminarni spisak od 35 igrača, ali je sa njega već zbog povrede otpao Vladimir Lučić. Uz to, poznat je sukob između Svetske košarkaške federacije i Evrolige, pa je još pod znakom pitanja da li će klubovi koji igraju elitno takmičenje pustiti svoje igrače.

Međutim, Antonić ističe da će na konačnom spisku od 24 igrača sigurno biti i onih koji igraju za evroligaše.

Klubovi će biti ti koji će odlučivati ko će od igrača koji nastupaju u Evroligi imati mogućnost da igra za reprezentaciju. Selektor Đorđević je u komunikaciji sa igračima i nema dileme da li oni hoće da nastupaju za reprezentaciju, jer svi imaju tu želju. Igrači to ne mogu da reše, klubovi su ti koji se pitaju i rešavaju ovaj slučaj“, objasnio je Antonić.

Antonić je istakao da će se reprezentacija okupiti 21. novembra u Beogradu, gde će i trenirati do utakmice sa Austrijom. Tri dana kasnije, olimpijski vicešampioni dočekuju Gruziju, a kvalifikacije se potom nastavljaju u februaru.

Na preliminarnom spisku selektora Aleksandra Đorđevića od 35 igrača ima ih 14 koji nastupaju za evroligaške timove. Situacija i ti sukobi između FIBA i Evrolige su teško objašnjivi i sve do dva-tri dana pred utakmicu nećemo znati na koje igrače računamo, da li dobijamo ove iz Evrolige ili ne. FIBA je odredila rok do 6. novembra za skraćeni spisak od 24 igrača i blizu smo tog konačnog. Bio sam prošlog vikenda sa Sašom u Minhenu, gotovo da smo sve definisali, a onda se šest sati kasnije povredio Vladimir Lučić. Svakodnevno su moguće izmene, s obzirom na to da se igra veliki broj utakmica. Selektor će izaći sa spiskom na vreme i na njemu će biti igrači koji će izneti ovaj prvi ‚prozor‘. U ovom trenutku je sigurno da ćemo da imamo dva igrača iz Bajerna – Jovića i Mačvana, tu je i Birčević, koji su sigurni iz ekipe sa Evropskog prvenstva. Dolazi i Raduljica iz Kine“, naglasio je Antonić.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović istakao da je ta organizacija u potpunosti spremna za kvalifikacije.

Prvi put se igraju ovakve kvalifikacije po novom sistemu, a mi smo, kao Savez, spremni da organizujemo te utakmice na najvišem nivou i ne sumnjam da će biti sve kako treba. Najbitnije da je naša reprezentacija, koja je napravila ogromne rezultate na svim velikim takmičenjima u prethodnom periodu, dobije zasluženu podršku. Ovo je odličan povod da se ispuni dovrana ‚Aleksandar Nikolić‘. Nadam se da ćemo protiv Austrije i Gruzije biti u najjačem mogućem sastavu i da ćemo na početku kvalifikacija da ostvarimo maksimalan učinak“, rekao je Danilović.