Glavu gore – sledi borba za Olimpijske igre

Košarka 05. sep 201913:12 > 13:16
Izvor: fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore nisu uspeli da izbore plasman u drugu fazu takmičenja na Mundosketu, ali im se ne može ništa zameriti. Pored toga, Svetsko prvenstvo nije gotovo, naprotiv. Nastavlja se borba za mesto koje donosi kvalifikacije za Olimpijske igre u Japanu.

Mnogi će sada sumnjičavo vrteti glavom, dežurni kritičari tvrditi da je nedopustivo da Crna Gora odigra onako slabo u prvom poluvremenu, kao što je to bio slučaj protiv Grčke, odnosno da izgubi od Novog Zelanda. S druge strane, objektivni ljubitelji košarke, svi oni koji su pre početka kvalifikacija za Mundobasket verovali da je plasman na Svetsko prvenstvo moguć, a mogli su da se izbroje gotovo na prstu jedne ruke, svesni su da je napravljen istorijski uspeh, da se istorija ne piše svaki dan i da je napraljen veliki zalog za budućnost.

Za sve one koji košarkašku reprezentaciju Crne Gore gledaju isključivo kroz prizmu učešča na Mundobasketu, treba krenuti iz početka. Primarni cilj kada je posle Evropskog šampionata na mesto selektora imenovan Zvezdan

Mitrović, u situaciji kada su zvučnija trenerska imena to izbegavala, bio je da se podmladi reprezentacija, da priliku dobiju momci iz mlađih selekcija, da se sačuva kontinuitet učešća pomenutih mlađih selekcija u diviziji A, kako bi se iz tog kontinuiteta, dobila generacija koja će biti okosnica državnog tima u periodu koji sledi.

Zvezdan Mitrović i košarkaši Crne Gore su ostvarili, tačnije rečeno premašili sva očekivanja. Izborili su plasman na Svetsko prvenstvo, a istovremeno, izvršeno je podmlađivanje reprezentacije. Uz momke koji su na Mundobasketu u Kini, kao zapete pušte čekaju na svoju priliku: Jovan Kljajić, Ognjen Čarapić, Marko Simonović, Igor Drobnjak, Fedor Žugić, Danilo Nikolić, Aleksa Ilić, Miloš Popović, Milić Starovlah, Pavle Đurišić, Nikola Žižić, Andrija Slavković, Ilija Goranović, Feđa Pajović, Vasilije Milović, Bojan Tomašević, Filip Anđušić, Marko Kljajević, Stefan Vukčević, Andrija Grbović, Viktor Vujisić, Luka Bogavac …..Uz naravno momke koji su zbog povrede propustili Mundobasket, Filipa Barovića i Nemanju Vranješa.

Kristalno je jasno da će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje slede i u kojima će Crna Gora igrati protiv Francuske, Nemačke i gotovo sigurno Velike Britanije razloga za optimizam biti na pretek, iako je grupa zaista teška. Košarkaši Crne Gore žele da obezbede kontinutitet učešća na velikim takmičenja, da kruna tog kontinuiteta bude konkurentnost u borbama za medalju, zaključno sa plasmanom na Olimpijske igre u Parizu. Za sada je plan premašen. Posle Evropskog prvenstva na kome je Crna Gora pod komandom Bogdana Tanjevića stigla do osmine finala, izboren je plasman i na planetarnu smotru.

Naredni primarni cilj je plasman na Evropsko prvenstvo, ali izabranici Zvezdana Mitrovića nisu završili posao u Kini, naprotiv. I te kako imaju razloga da se bore i grizu u mečevima koji slede. Naime, sve selekcije koje budu plasirane do 23. mesta imaće mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Japanu naredne godine.

Da li je plasman Crne Gore u Tokio realan ili nije? Mnogi će postaviti to pitanje posle poraza od Grčke, Novog Zelanda i Brazila. Međutim, s druge strane, oni koji malo optimističnije gledaju na kompletnu situaciju, koji cene činjenicu da je Crna Gora samim plasmanom na Mundobasket ostvarila istorijski uspeh, sa punim pravom mogu da postave pitanje – ko se nadao da će Crna Gora igrati na Mundobasketu. Stranice istorije se ne pišu svaki dan.

fiba.basketball

Potreban je pravi trenutak, pravi momentum. Momcima koji nose dres sa državnim grbom, kao i prethodno spomenutim mlađim igračima, koji čekaju na svoju priliku da se dokažu, niko ne može da zabrani da sanjaju o plasmanu u Japan. Da bi san nastavio da živi, Crna Gora na Mundobasketu mora da nastavi sa velikom borbom u mečevima koji slede za plasman od 17. do 32. mesta. Jako je važno biti među 23 selekcije, jer je to osnova, da se mašta o plasmanu na Olimpijske igre. Japan nije prioritet, cilj je Pariz, ali sve dok postoji nada za plasman na Olimpijske igre treba se boriti. Niko nije verovao da Crna Gora može do Mundobasketa pa je stigla do njega.

Ko zna, možda će se za godinu dana svi čuditi kako je Crna Gora stigla do Olimpijskih igara. Na početku kvalifikacija, Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre u Japanu su delovale kao nemoguća misija. Kao u kultnom filmu, izabranici Zvezdana Mitrovića su jednu nemoguću misiju pretvorili u moguću. Sada moraju da nastave sa borbom do poslednjih atoma snage kako bi ostali u krugu selekcija koje će imati priliku da se bore za mesto u Tokiju.

Ako uspeju u tome, usledio bi nastavak serijala u vidu nemoguća misija dva i tri. U pitanju su plasman na Olimpijske igre, uz plasman na Evropsko prvenstvo. Prepreke na putu ka koti 23 su Japan i Turska. Ovakav epilog se doduše nije očekivao, ali je selekcija Turske posle ispuštene pobede u duelu sa SAD, doživela klasičan nokaut u duelu sa Češkom – 91:76.