Crnogorci se trijumfom "ispisali" sa Mudobasketa

Košarka 09. sep 201911:20 > 11:23
Izvor: fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore pobedili su Japan u poslednjem meču na Mundobasketu u Kini sa 80:65.

Najefikasniji u sastavu Crne Gore bili su Nikola Vučević sa 18, Nikola Ivanović sa 12, odnosno Bojan Dubljević i Milko Bjelica sa po 10 poena. Bolji od ostalih u sastavu Japana, bili su Judai Baba sa 11 i Nik Fazekaš sa 10 poena.

Izabranici Zvezdana Mitrovića zadovoljni se vraćaju kući. Samim plasmanom na Svetsko prvenstvo su ispisali novu stranicu istorije kada je crnogorska košarka u pitanju, kao i pobedom nad Japanom. Ostao je mali žal što nije ostvaren još jedan ogroman podvig, a mogao je. Crna Gora je uz malo sreće mogla da stigne do 23. mesta i kvalifikacija za Olimpijske igre, ali Nikola Vučević i drugovi nisu bili miljenici fortune protiv Novog Zelanda, Brazila, Turske.

Protiv Japana, koji će za razliku od Crne Gore igrati na Olimpijskim igrama u Tokiju, pitanje pobednika se gotovo nije postavljalo. Izabranici Zvezdana Mitrovića su dobili prvu deonicu sa 26:16, a zatim ljubomorno čuvali stečeni kapital do kraja meča.

Crna Gora je završila istorijsko učešće na Svetskom prvenstvu, a sada se okreće narednim obavezama. Treba naglasiti da pre početka kvalifikacija za Mundobasket niko nije verovao da će selektor Mitrović uz podmlađivanje držvnog tima stići do Kine. Međutim, jeste. Obavljen je ogroman posao, izboren je plasman na planetarnu smotru, a istovremeno, priliku je dobilo mnogo mladih igrača koji su svetla budućnost Crne Gore i garant uspeha u periodu koji sledi.

Vremena za odmor nema, jer se realizacija projekta čiji je cilj plasman na Olimpijske igre u Parizu nastavlja. Na putu ka tom cilju, Crna Gora će nastojati da obezbedi kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, a prvo koje će biti meta je Evropsko prvenstvo. Izabranici Zvezdana Mitrovića igraće u kvalifikacijama protiv Francuske, Nemačke i gotovo sigurno Velike Britanije, a tri selekcije će izboriti plasman na šampionat Evrope.