Zagorac: Velika podrška za Uniju igrača ABA lige

Košarka 27. jul 202010:40 > 10:45
Partizan NIS

Košarkaši iz regiona bivše Jugoslavije podigli su svoj glas u želji da se zaštite njihova prava, ali i unaprede uslovi koji su neophodni za njihov razvoj.

Prvi korak ka tome bio je osnivanje Unije igrača ABA lige, koja je shodno tome i ponela ime „VOICE“ (engleski prevod – glas). Osnivači udruženja Rade Zagorac i Nenad Miljenović pokrenuli su ceo projekat sa ciljem da se pre svega zaštite košarkaši koji nastupaju u regionalnom takmičenju, doprinese unapređenju njihovog položaja, pruži podrška projektima koji će propagirati razvoj košarke, kao i da se prihvati i uvaži stav da je položaj košarkaša u odnosu na klubove i organizatore takmičenja jedno od najznačajnijih pitanja koja su vezana za napredak igre pod obručima u čitavom regionu.

Asocijacija košarkaša NBA lige (NBPA) postoji još od 1954. godine i to je bilo prvo udruženje takve vrste među američkim profesionalnim sportistima. Unija igrača Evrolige osnovana je 2018, a na pitanje šta je podstaklo Zagorca i Miljenovića da krenu istim putem, tandem košarkaša odgovara:

“Ideja je stvorena kao plod ličnog iskustva igranjem duži niz godina na našm prostorima. Moj nekadašnji saigrač i takođe igrač sa velikim iskustvom iz ABA Lige, a sada partner u osnivanju Unije, Nenad Miljenović, deli iste motive, stavove i ideju kao i ja. To je isključivo rad na boljitku statusa igrača“, kaže Zagorac, a na njegovu priču se nadovezuje Miljenović:

“Rade me je kontaktirao pre nekoliko meseci sa idejom o osnivanju Unije igrača. Pristao sam da od početka učestvujem u tome jer je ideja veoma kvalitetna. Bilo je potrebno mnogo truda i posvećenosti u razvijanju čitavog projekta, a iz ličnog iskustva smo znali na koje stvari treba da se fokusiramo. Unija igrača NBA lige postoji preko 60 godina i to sa razlogom. ELPA, tj. unija igrača Evrolige, pokazala je takođe koliko je bitno da košarkaši imaju svoju zaštitu i želeli smo da tu ideju implementiramo na naše prostore”.

Mega Bemax/Ivica Veselinov

Prema rečima Zagorca i Miljenovića, osnivanje Unije naišlo je na veliko odobravanje i podršku među igračima iz celog regiona. Ta podrška trebalo bi i da se valorizuje konkretno kroz članstvo:

“Mislim da nije potrebno da se bavimo prognozama u ovom trenutku, već da igračima ponudimo najkvalitetniji mogući program, a oni će kroz to prepoznati da li žele da budu članovi Unije”, ističe Miljenović, a sličnog mišljenja je i Zagorac:

“Retko kada veliki projekti i promene u svojim počecima mogu da generišu ogroman broj ljudi. Ono što mi očekujemo jeste da igrači postepeno shvataju važnost postojanja Unije. Nedvosmisleno smo nailazili na oduševljenja i podršku od strane svih košarkaša koje smo kontaktirali tokom prethodnih meseci i to nam je bio ključni detalj u namerama da nastavimo da razvijamo ovu ideju“.

Skupština ABA lige nedavno je donela kalendar takmičenja za narednu sezonu, ali maratonska zasedanja predstavnika klubova prethodnih nedelja govore u prilog razmimoilaženja po brojnim pitanjima, među kojima su i neka egzistancijalne priorode kada je regionalno takmičenje u pitanju. A, kakav je stav menadžmenta ABA lige i klubova na pojavu Unije igrača?

“Prvi kontakti su bili vrlo pozitivni i naša želja je da stvorimo kvalitetan partnerski odnos sa Ligom i klubovima. Jedan od ciljeva Unije i jeste da podigne kvalitet i rejting ABA lige. Pregovori i dogovor saradnje nam predstoji u narednom period”, konstatuje Miljenović, a njegov odgovor dopunjuje Zagorac:

“ABA liga je jedna od najboljih u Evropi, po produkciji talenata, kvalitetu košarke. Kao takva jedinstvena je i prepoznatljiva u celoj Evropi, a i šire. Po svoj strukturi, liga je u vlasništvu klubova, pa je iz tog razloga od velike važnosti da se upravo njima na pravi način predstavi celokupna ideja o Uniji igrača, da cilj nije da se stvaraju sukobi i razmirice, već da kroz jednu potpunu evoluciju i uzdizanje regionalnog takmičenja na svim nivoima popravljamo imidž. Uvereni smo da ćemo naići na razumevanje i prepoznavanje dobre namere i da ćemo zajedno krenuti ka višim ciljevima“.

Rukovodeće strukture Unije igrača su u procesu formiranja:

“Moram da naglasim da Unija igrača pripada igračima i, shodno tome, oni će biti ti koji će upravljati kormilom i određivati kurs. Igrači će imati svoje nezavisno telo u vidu Borda, svaki tim će imati jednog predstavnika i oni će donositi najvažnije odluke”, rekao je Zagorac, a kao prvi cilj u radu Unije igrača Miljenović navodi:

“Osnovni cilj jeste poboljšanje statusa igrača koji nastupaju u ABA ligi. Želimo da unapredimo njihov svakodnevni život na terenu i van njega i da imaju ista prava kao i njihove kolege širom Evrope i sveta. Svesni smo da pravimo projekat koji će se ostvarivati polako, duži niz godina. Kako bismo svi bili zadovoljni, program koji je napravljen nije rađen kanonski prema ELP ili NBPA, već su određeni elementi dodati na inicijativu samih igrača, a karakteristični su za ovo podneblje. Verujemo da će kroz postojanje Unije koristi imati svi koji su u korelaciji sa ABA ligom. Ideja je da program konstantno napreduje i da generacije koje dolaze imaju još kvalitetnije uslove”.