Britanci deklasirali Crnu Goru, Hrvatska na Eurobasketu

Košarka 29. nov 202019:48 > 19:51
Izvor: fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore, posle pobede nad Nemačkom – 80:74, nisu uspeli da savladaju Veliku Britaniju i obezbede plasman na šampionat Evrope. Za razliku od njih, selekcija Hrvatske je trijumfom nad Švedskom 79:62 overila mesto na Eurobasketu.

Poraženi su sa 74:59. Za razliku od Crne Gore, Hrvatska je stigla do pobede protiv Švedske 87:72 i mesta na EP.

Prevagu na tasu Velike Britanije doneli su Gabrijel Olaseni sa 28 poena i osam skokova, Majls Heson sa 15 poena i sedam skokova, odnosno Luk Nelson sa 13 poena i šest asistencija. Kod izuzetno loše Crne Gore, nešto bolji od ostalih, bili su Marko Simonović sa 14 poena i osam skokova, Nemanja Đurišić sa 11 i Džastin Kobs sa devet poena.

Crna Gora je dobro počela meč, povela je sa 12:7, a zatim potpuno stala, pa su Britanci posle serije 10:0, vodili sa 17:12, a selektor Radović je bio primoran da zatraži minut odmora, ali pomaka nije bilo, naprotiv. Britanija je pobegla na 25:14. Gabrijel Olaseni je ubacio 12 poena, a Crna Gora je priično zabrinula svoje navijače.

Do kraja prvog poluvremena, uz znatno bolju igru u odbrani, preko Marka Simonovića i Džastina Kobsa u napadu, Crna Gora je uspela da se vrati u meč, pa je na odmor otišla sa minusom od tri poena – 37:40. 

Razloga za brigu i dalje je bilo na pretek. Gabrijel Olaseni je ubacio 18, a Majls Heson 11 poena. S druge strane, Crna Gora je imala deset izgubljenih lopti, a dvocifren je bio jedino Marko Simonović sa 12 poena. Džastin Kobs je ubacio sedam. Odbrana je bila miljama daleko od onoga što su najavljivali izabranici Boška Radovića.

Treću deonicu, Velika Britanija je otvorila serijom 9:0, za 49:37. Radović je ponovo morao da zatraži minut odmora u kojem je tražio da se pojača agresivnost u odbrani, da se odigra mirno i pametno u napadu. Uoči poslednje deonice, Britanci su vodili sa 55:46. Bilo je jasno da je Crnoj Gori potrebno mnogo bolja igra i mnogo sreće da bi stigla do pobede.

Na nešto više od pet minuta pre kraja, posle serije promašaja za tri poena, grešaka, kako u odbrani, tako i u napadu, Britanija je pobegla na 61:48, što je bilo dovoljno da stigne do pobede. Do kraja meča, Crna Gora je nastojala da deficit svede ispod sedam poena, kako bi bila bolja u međusobnom skoru u odnosu na Britance, ali nije uspela u tome. Evropsko prvenstvo, koje je bilo na dohvat ruke, sada je miljama daleko.

U drugom meču grupe, Francuske je tek u poslednjoj deonici uspela da slomi otpor Nemaca – 86:74. Najefikasniji u sastavu Francuske, bili su Jakuba Utara sa 24, Matias Lesor sa 17 i Endrju Albisi sa 13 poena. Kod Nemačke, raspoloženi za igru u napadu, bili su Andreas Obst sa 16, Karim Jelov sa 13, odnosno Ismet Akpinar i Robert Benzing sa po 12 poena.

Uoči poslednjeg FIBA prozora koji se igra u februaru naredne godine, Francuska ima skor od 3-1, Crna Gora i Velika Britanija 2-2, a Nemačka koja je kao jedan od domaćina šampionata Evrope, siguran učesnik 1-3. 

Crna Gora i Velika Britanija u poslednjem prozoru igraju protiv Francuske i Nemačke, a bolja u međusobnom skoru je selekcija Velika Britanije koja je u Podgorici poražena od Crne Gore sa 81:74.

Hrvatska je stigla do četvrte pobede u kvalifikacijama za šampionat Evrope i obezbedili mesto na Eurobasketu. Izabranici Veljka Mršića, posle Turske – 79:62, pobedili su i Švedsku sa 87:72. Najefikasniji u sastavu Hrvatske, u meču u kojem se pitanje pobednika nije postavljalo ni jednog trenutka, bili su Pavle Marčinković sa 20, Željko Šakić sa 14 i Miro Bilan sa 12 poena. Kod Švedske, bolji od ostalih bili su Denzel Anderson sa 22 i Daniel Čerapovič sa 14 poena.

U drugom meču ove grupe, Turska je pobedila Holandiju sa 73:71 i uhvatila poslednji voz kada je reč o borbi za plasman na šampionat Evrope. 

Centralna figura meča bio je Šejn Larkin sa 23 poena, a dobro mu je asistirao Sertak Sanli sa 13. Kod Holandije, raspoloženi za igru u napadu, bili su Šarlon Klof sa 17 i Janik Franke sa 14 poena.