"Nisam verovao da će biti ovakav, novac ga nije promenio“

Košarka 22. dec 202017:57 > 17:59
Garrett Ellwood / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Trener Denver Nagetsa Majkl Meloun ističe da u početku nije verovao da će Nikola Jokić postati jedan od najboljih igrača na svetu, te da ga je njegov karakter posebno oduševio.

Srpski centar stigao je iz Mege u Kolorado 2015. godine, pošto su ga Nagetsi prethodno izabrali kao 41. pika na draftu.

„Sećam se prvog leta kada sam došao, draftovali smo Emanuela Mudieja i išli u Las Vegas na Letnju ligu. Bili su tu još Heris i Jokić, a Jokić nije uradio nijednu stvar na toj Letnjoj ligi zbog koje bih mogao da pomislim da će biti MVP kandidat. Nijednu“, iskren je Meloun.

Stvari su, ipak, vrlo brzo počele da se menjaju.

„Posvetio se ulasku u formu, izgubio je 15 kilograma i onda u ruki sezoni se videla njegova sjajna ličnost, zabavljao se, postao je „Džoker“. Ali utakmica koju ću uvek pamtiti u njegovoj ruki sezoni je meč sa San Antonijom protiv Tima Dankana gde je imao 26 poena, 13 skokova i 8 asistencija. Tada sam pomislio da će biti poseban igrač“.

U međuvremenu, Jokić je postao jedan od najboljih igrača u NBA ligi. Tokom 2018. potpisao je ugovor na 148 miliona dolara, a prošle godine izabran je u idealnu petorku takmičenja.

„Ono što volim u vezi s njim je da se nije promenio. Svi su mislili da će se promeniti kada potpiše veliki ugovor, zbog toga kako novac menja ljude. Nikola je ista osoba kao prvog dana kada sam ga sreo – skroman, zabavan, inteligentan. Srećan sam što treniram tako skromnog superstara“.

Uticaj na saigrače je izuzetno veliki.

„Bez obzira da li je zagrevanje, trening šuta, tri na tri, pik-en-rola, pet na pet, Nikola sve radi naporno. Kada tvoj najbolji igrač daje takav primer svakog dana onda možeš da tražiš i više od toga. Imamo mlad tim i srećni smo što imamo Nikolu kao superstara koji će biti lider i uzor za Ar-Džeja, Zika, Ajzeu, Grega, Fakua, sve ove nove igrače. I sviđa mi se što je Nikola voljan da svake godine preuzima sve veću lidersku ulogu„, zaključio je Meloun.

Denver na startu nove sezone NBA lige dočekuje Sakramento Kingse 24. decembra.