AP: Lebron sportista godine, Mahoums drugi, Hamilton treći

Košarka 26. dec 202023:16 > 23:23
Mike Ehrmann/Getty Images

Košarkaš Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms okončaće 2020. godinu još jednom nagradom – posle šampionskog prstena i nagrade za najkorisnijeg igrača NBA finala, medijska kuća „Asošijejted Pres“ je košarkaša iz Ohaja proglasila najboljim muškim sportistom za 2020. godinu.

Bio je ovo četvrti put za „Kralja Džejmsa“ da osvaja ovo priznanje, a po tome se izjednačio sa golferom Tajgerom Vudsom i biciklistom Lensom Armstrongom. Lebron je ovu nagradu osvajao još 2013, 2016 i 2018. godine.

AP je pri objavljivanju svog izbora dodao da je ulogu u nagrađivanju Lebrona igrao i njegov društveni, kulturni i politički aktivizam.

Drugi u izboru bio je kvoterbek Kanzas Sitija Patrik Mahoums, a treći šampion Formule 1 Luis Hamilton.

Nagrada Asošijejted Presa dodeljuje se još od 1931. godine, a veoma je kontroverzna što su dobitnici u ogromnog broju slučajeva Amerikanci – u muškoj konkurenciji su je za 90 godina dodeljivanja samo šest puta osvojili sportisti koji nisu iz SAD. Bili su to Gunder Heg (atletika) i Ingemar Johanson (boks), Australijanac Herb Eliot (atletika), Kanađani Vejn Grecki (hokej) i Ben Džonson (atletika) i igrač bejzbola Hose Altuve, koji je iz Venecuele. U ženskoj konkurenciji priznanje je dvaput dobila jugoslovenska teniserka Monika Seleš.

Prošlogodišni laurereati su bili još jedan NBA košarkaš – Kavaj Lenard i gimnastičarka Simon Bajls.