Teodosić: Voleo bih sebi da dokažem da mogu da igram u NBA!

Košarka 02. nov 201412:38 > 13:03
EPA

Plejmejker moskovskog CSKA i reprezentacije Srbije Miloš Teodosić poslednjih meseci pruža partije karijere. Nepodeljen je zaključak da bi "orlovi" teško stigli do borbe za medalju na Svetskom prvenstvu u Španiji da na čelu tima nije bio jedan od najboljih evropskih košarkaša.

Teo je u intervjuu zagrebačkom „Jutarnjem listu“ naglasio da je potpuno sazreo.

„U kontinuitetu nikad nisam igrao ovako dobro. Kako je kontinuitet najbitniji u košarci, onda se može reći da igram najbolje u karijeri. Verovatno sam sazreo kao igrač, pre svega u glavi. Nadam se da će se nastaviti, samo da se ne ureknem. Nije isto kada imaš 20 ili 27 godina. Učiš dok si živ“, kaže Teodosić.

Ne tako retko košarkaški fanovi su se pitali da li je srpskom timu potreban inostrani košarkaš, neko ko bi pravio razliku. Primera iz regiona je mnogo, počev od Hrvatske (Drejper, Lafajet), Makedonije (Mekejleb, Hendriks), Crne Gore (Kuk, Rajt), Bosne i Hercegovine (Domerkant)…

„Nadam se da ih u Srbiji neće niti biti. Ne trebaju nam, borićemo se s ovim što imamo“.

Srbija je na SP u Španiji osvojila srebrnu medalju iako u timu nije bilo nekolicine poznatih igrača.

„Rezultat pokazuje da se isplatilo što se neki nisu odazvali“.

Nepodeljeno je mišljenje da za evidentan napredak zaslužan selektor Srbije Saša Đorđević, jedan od Teovoh junaka iz detinjstva.

„Moji idoli i najomiljeniji igrači su Bodiroga i Danilović, ali divili smo se i Saši i načinu na koji je igrao za reprezentaciju i u klubu. Neverovatan je. Nikada u životu nisam video čoveka s toliko pozitivne energije, koji to prenosi na igrače“.

Rusima sam objašnjavao da je Dražen najbolji košarkaš svih vremena s ovih prostora. Evropsku košarku je podignuo na najviši novo. Bio je ispred svih, kao Mesi i Ronaldo danas

 Prilikom nedavnog gostovanja u Zagrebu, Teodosić i ekspedicija kluba iz Moskve posetila je muzej „Dražena Petrovića“. Kada je on poginuo Teo je imao šest godina.

„Baš sam svojim Rusima objašnjavao da je Dražen najbolji košarkaš svih vremena s ovih prostora. Evropsku košarku je podignuo na najviši novo. Bio je ispred svih, kao Mesi i Ronaldo danas. Nisam imao sreću da ga vidim uživo, ali gledao sam brojne snimke. Dražen je za mene bio najbolji na svetu.

Mnogo se pričalo i pisalo o Teodosićevom odlasku u NBA.

„Bilo bi mi žao da se nikad ne oprobam u NBA, ali biće to jako teško jer imam ugovor. Voleo bih samom sebi da pokažem da da mogu tamo da igram. Ceo život se prvo sebi dokazujem, tek onda drugima“, ističe Teodosić, koji je letos produžio ugovor sa Moskovljanima. „Ovog leta zbog ugovora nisam ni razmišljao o NBA, ali novac nije glavni razlog. Kontakti su postojali tokom godine, ali s američkim klubovima nikad nisam ni došao do priče o novcu. Konkretni su postali tek kada sam produžio saradnju s CSKA, ali bilo je kasno.