SK ANALIZA: Srbija će rastužiti Veselog!

Košarka 15. sep 201522:49 > 22:52
Getty Images

Da li će Veseli biti veseo ili tužan posle duela sa Srbijom. Na žalost, a na osnovu svega viđenog do sada, momak koji je ljubimac navijača Partizana u kojem je igrao sjajno i koji na svakom koraku koristi priliku da priča o tome koliko je Srbija divna zemlja, najverovatnije će biti tužan.

Koliko Veseli voli Srbiju, govore reči igrača Barselone Tomaša Satoranskog:

“Kada se pokrene priča o Srbiji on se toliko obraduje da je to neverovatno. U stvari, nije neverovatno ipak je on na neki način odrastao u vašoj zemlji” rekao je Satoranski koji je takođe bio blizu Partizana, ali je Barsa bila brža. Bila su to srećna vremena crno-belih!

Svi oni koji su tvrdili da će ovo biti jedno od najboljih Evropskih šampionata bili su u pravu. Gledali smo sjajne utakmice i videli koliko „male“ zemlje napreduju iz dana u dan. Letonija je šokirala Sloveniju u osmini finala, Česi su bili bolji od Hrvata, a samo malo sreće je nedostajlo da Gruzija na pleća obori veliku Litvaniju. Finska je mučila Srbiju a Island gotovo sve selekcije u našoj grupi. Kako je Češka stigla do četvrtfinala. Pobedili su Estoniju i Ukrajinu, pa su poraženi od Letonije. Pala je Belgija i na kraju prve faze posle velike borbe poraz od Litvanije. Upravo je taj meč pokaza da Česi mogu da namuče i iznenade iznenađujuće loše Hrvate koji su u pripremnom periodu ličili na kaznenu ekspediciju. Na kraju, 80:59, ostavka Perasovića, potpuni šok za Hrvate.

Ono što može da hrabri sve ljubitelje košarke u Srbiji je činjenica da puleni Saleta Đorđevića ne prave razliku između rivala i svaki meč gledaju kao finale. Tako će biti i protiv Čeha. Ekipe koja raste iz godine u godinu. Nosioce igre su Jan Veseli koji je košarkaši odrastao pod „palicom“ Duleta Vujoševića i Željka Obradovića, Tomaš Satoranski koji je prošle sezone bio adut Barselone a sledeće se očekuje da bude lider. Nedavno je Čeh postao i bivši igrač Crvene zvezde Blejk Šilb, sada već bivši igrač Pariza i nova uzdanica Galatasaraja. Tu nije kraj kada je kvalitet Čeha u pitanju. Iskusni Jirži Velš i Luboš Barton i dalje znaju da kažnjavaju propuste u odbrani. Benda i Auda unose veliki stepen agresivnosti u odbrani, kao je David Jelinek koji jako dobro igra na oba dela terena. Česi imaju kvalitet, iznenadili su Hrvate, ali svi koji dobro poznaju basket i koji su pratili dešavanja na EP, znaju da se u ovom meču pita Srbija.

ČEŠKA: Petr Benda (Nimburk), Patrik Auda (Kožalin), Pavel Pumprla (Obradorio), Vojteh Gruban (Nimgurk), Tomaš Satorinski (Barselona), Jirži Velš (Nimburk), Pavel Gouška (Nimburk), Luboš Barton (Nimburk), David Jelinek (Anvil), Blejk Šilb (Galatasaraj), Jakub Širina (Opava) i Jan Veseli (Fenerbahče).

Utakmica počinje u 18 časova i 30 minuta, a nadamo se da će naša analiza biti tačna i da će sjajni Veseli ipak biti tužan posle meča, iako će posle, budite sigurni u to svim srcem navijati za Srbiju!