Dirk doneo sreću: Srbija na EP sa Češkom, Poljskom, Finskom

FIBA
Izvor: FIBA YouTube Printscreen

U četvrtak je u Berlinu održan žreb za grupnu fazu Evropskog prvenstva koje će se 2022. godine održati u četiri države, a selekcija Srbije se nalazi u Grupi D zajedno sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije. Utisak je da su izabranici Igora Kokoškova imali dosta sreće sa žrebom na kojem je u glavnoj ulozi bio legendarni Nemac Dirk Novicki.

To znači da će Srbija svoje utakmice prve faze igrati u Pragu, dok će posle eventualnog plasmana na završni turnir zajedno sa ostalim selekcijama putovati u Berlin.

Sastav ostalih grupa je sledeći:

Grupa A (Tbilisi):

1. Španija
2. Rusija
3. Turska
4. Gruzija
5. Belgija
6. Bugarska

Grupa B (Keln):

1. Francuska
2. Litvanija
3. Slovenija
4. Nemačka
5. Mađarska
6. Bosna i Hercegovina

Grupa C (Milano):

1. Grčka
2. Italija
3. Hrvatska
4. Ukrajina
5. Velika Britanija
6. Estonija

Utisak je da će najviše uzbuđenja pružiti Grupa B u kojoj se pored aktuelnih evropskih prvaka Slovenaca, koji su slavili 2017. godine, nalaze i Francuska i Litvanija, selekcije koje spadaju u prvi red favorita. Srbija sa EP 2017. godine brani srebro.

Pored Dirka Novickog, u izvlačenju su učestvovali Italijan Roberto Brunamonti i Gruzin Viktor Sanikidze.

Žreb je bio poludirigovan – jedan šešir sačinjavali su zemlje-domaćini – Češka, Gruzija, Nemačka i Italija. Prema pravilu, svaka od tih zemalja mogla je da odabere jednu reprezentaciju-gosta, koja će sa njima igrati u grupi. Češka je odabrala Poljsku, Gruzija Tursku, Nemačka Litvaniju, a Italija Estoniju.

Čitav program upriličen je u Berlinu, a usled aktuelne zdravstvene situacije u Evropi, prisutni su bili samo članovi saveza zemalja-organizatora i ograničen broj gostiju. Otkrivena je i zvanična maskota turnira, u pitanju je košarkaška lopta Bauns.

Komentari

Vaš komentar