Đorđević za SK: Kako se stvarala atmosfera u reprezentaciji

Košarka 21. jun 202114:571 komentar
Aleksandar Đorđević
Izvor: YouTube Printscreen

Jedan od najslavnijih igrača u bogatioj istoriji srpske košarke i nekadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević bio je gost podkasta „Blok po blok“, koji vode novinar Sport kluba Srđan Radojević i trener Aleksandar Džikić. Đorđević je govorio o brojnim zanimljivim temama, uključujući i specifičan način funkcionisanja reprezentacije Srbije tokom njegovog mandata na mestu selektora.

Sale Đorđević je predvodio Virtus iz Bolonje do titule u italijanskom šampionatu pobedom 4-0 u finalnoj seriji protiv Armanija, pre nego što je raskinuo saradnju sa italijanskim velikanom.

Primarna karakterna osobina igrača koje ja selektiram je želja da dodaju loptu. Jednostavno, igrač mora da voli i da želi da dodaje. Postoje dva osnovna tehnička aspekta koja su potrebna apsolutno svakom košarkašu kako bi igrao košarku. Igrač mora da zna da uhvat i i doda loptu. Mnogima to hvatanje deluje banalno, ali ja sam kao mlad igrač proveo dane, mesece, nedelje na kampvima učeći te dve stvari. U mom tumačenju asistencija je kada ste nesebični u odnosu na saigrača, kada svesno prepustite svetla pozornice drugom košarkašu jer je to najbolje za tim. Kada sam preuzeo Virtus, ekipa je imala 12 asistencija po utakmici. Mi smo posle toga imali, 26, 28, 30 asistencija… Promenio se smisao igre jer smo igrali zajedno. Dodavanje je oruđe kojim se gradi zajedništvo“, izjavio je Aleksandar Đorđević u podkastu „Blok po blok“.

Slavni trener je uporedio način rada u reprezentaciji sa funkcionisanjem u klupskoj košarci kao neko ko je na oba polja bio uspešan – opširnije pročitajte na sajtu Sport kluba. 

Govorio je Đorđević o mnogim drugim stvarima i pronikao u suštinu svog razumevanja košarke – samo neke od tema koje je dotakao tokom ovog intervua su odnos sa Danilom Galinarijem, kupovina jastuka pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ali i neke nekonvencionalne trenerske metode.

Čitav intervju sa legendom srpske, evropske i svetske košarke pogledajte u podkastu „Blok po blok“. Uživajte!

Komentari

Vaš komentar