Gosti N1 o finalu ABA lige: Mržnja navijača, ličilo na hokej, tragičan događaj

Košarka 08. jun 202211:04 > 11:0743 komentara
Izvor: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Nakon svega što smo gledali u finalnoj seriji košarkaške ABA lige između Crvene zvezde i Partizana, sportski novinar Vladimir Stanković rekao je u Novom danu da bi s ozbirom na odnose klubova poslednjih godina bilo iznenađenje da je sve prošlo bez incidenata. "Akumulirana količina mržnje klubova koji su bili prve komšije na Malom Kalemegdanu, gde se to izvitoperilo duga je priča, pitanje je da li ima jednog ili mnogo razloga", kazao je Stanković. Bivši košarkaš Partizana Miroslav Mića Berić navodi da je poslata ružna slika u svet dve nedelje nakon Final fora u Beogradu. "To je paradoks, sada pričamo o neregularnim uslovima, više je ličilo na hokej nego na košarku, da li je neko razmišljao o zdravlju igrača, pukom srećom niko nije povređen. Zvezda je osvojila, ostaje pobednik, ali ovo mora da se rešava, pitanje kako i šta. Pitanje je da li država želi da se uključi", ocenjuje Berić. Takođe bivši košarkaš Partizana, ali i Crvene zvezde, Dragoljub Vidačić kaže da je naša košarka uvek bila prepoznatljiva po dobrim igračima, a da se sada javnost bavi tragičnim događajima. "Stavljati igrače i trenere da budu pomiritelji... Oni treba da se bave svojim poslom, da probaju da pobede, a ne da se na gest radovanja jednog igrača cela javnost sruči na njega", smatra Vidačić.

Stanković kaže da je mržnja među navijačima izrasla iz zdravog rivalstva i da se ona fomentira ponašanjem aktera.

„Mislim na igrače i rukovodioce, iako nisu svi jednaki. Odgovornost za javnu reć je kategorija koja nije baš pristuna kada su u pitanju funkcioneri, uz navijače koji su takvi kakvi jesu, malo treba da dođe do incidenata“, kazao je novinar.

On dodaje da gest radovanja košarkaša Zvezde Nikole Kalinića i Uroša Trifunovića iz Partizana ne može biti isti.

„Trifunović je mlad igrač koji gori, borio se, pokušavao je da prelomi strah i tremu, teško je išlo. Kada je dao važnu trojku, izbacio je iz sebe sve što ga opterećuje, Kalinićev slučaj je ličio na osvetu, u tome vidim razliku“, kaže Vidačić.

Mića Berić opravdava godine Uroša Trifunovića i dodaje da nije razmišljao u sekundi.

Povezane vesti:

„To je adrenalin, pritisak koji se stvori, Kalinić je jedan od najiskusnijih, reprezentativac. Trifunović nije ušao da provocira, a Kalinić je to uradio planski. Treba da igra za reprezentaciju, ne treba mu to.

Na pitanje da je li trebalo da se igra bez publike, Stanković je kazao da bi to bio poraz sporta.

„I ovo je poraz, nešto mora da se uradi, nije mnogo ostalo da urade delegati i sudije, to je problem koji traje decenijama, nije baš od juče“, ocenjuje i dodaje da je pitanje za policiju i organe reda to što niko nije kažnjen.

„Verovatno da su mogli nešto da urade, postoje kamere, mogu da se identifikuju, nije toliko problem utvrditi identitet. Ne sećam se da je neko kažnjen, kao da se svi pribojavaju otvaranja sukoba sa navijačima, da li će da prime pretnje, činjenica je da se država ne pretrže kada je kaznena politika u pitanju“, rekao je Vladimir Stanković.

Berić kaže da ima tenzija među navijačima, da se na tribinama izgovaraju reči koji se inače ne govore, ali da postoji grupa koja dođe ciljano.

„To je poludirigovano, pitanje je da li država želi da se uključi, dok su navijači u službi države, toga nema. Uprava klubova ne može da kontroliše navijače u toj meri, koliko god neko bio autoritet. Koliko je stvari uletelo tokom utakcima, videli smo flašu koja je uletela, čaša, mobilni telefon, zamislite aktera da ga je pogodio telefon, otišla bi glava. Željko je možda i najbolji trener evropske košarke, on je stavljen u negativan kontekst u saopštenjima Crvene zvezde, košarkaška veličina je predmet sprdnje, da li je mi treba da poklonimo pobedu najtrofejnijem treneru da bi spasao sezonu. Više su bili akteri predsednici kluba nego treneri“, kazao je Berić.

Vidačić ocenjuje da je Željko Obradović možda bio vruć kada je rekao da neko želi da on ode iz kluba.

„Možda Željko Obradović treba ovo da radi u Realu ili CSKA, ako je odlučio da ostane treba da ostane. Znao je za ove probleme pre nego što je došao, došli smo da se delimo ko je zvezdaš i partizanovac. Ja sam bio i tamo i ovamo, možda sam lično u lakšoj poziciji, Željko Obradović gde god da bude biće iznad nivoa“, zaključio je Dragoljub Vidačić.

Komentari

Vaš komentar